Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

22-åring greps för smuggling

22-åringen har gång på gång fått vård för sina missbruksproblem. Men av just det skälet även utnyttjades av andra för att begå brott. som när han 2012 dömde som ”mula” i en stor utredning.

Annons

I torsdags greps och anhölls han igen - för en ny knarksmugglingsresa.

Uttrycket ”mula” används som de kurirer som transporterar narkotika förbi kritiska punkter som tull och allmänna transporter. Som sådan stoppades 22-åringen 6 april förra året när han klev av ett tåg på centralstationen i Malmö med ungefär hälften av 1 956 gram cannabis på sig. Han hade då skuggats från Köpenhamn av en kvinnlig polis.
En 23-årig kamrat som han rest tillsammans med men som klivit av vid en annan station greps där med andra halvan av samma parti narkotika på sig. Båda erkände och dömdes för narkotikasmuggling.

Båda två var då typiska ”mulor”. Skuldsatta missbrukare som utnyttjades för att ta risker åt dem som finansierade köpen och gjorde eventuella vinster
I samma mål dömdes en 30-årig borlängebo för anstiftan till deras smuggling och för att ha köpt det parti som skickades med de båda över gränsen. 30-åringen avtjänar nu tre års fängelse som organisatör av omfattande narkotikahantering och för grovt vapenbrott.

22-åringen dömdes till två månaders fängelse och fortsatt skyddstillsyn med föreskrifter om samma behandling som utdömdes 2011. Då fick han vård i stället för att avtjäna tio månaders fängelse för bland annat grov stöld, misshandel och olaga hot.

Ett udda inslag i utredningen var att den 23-årige kamraten och en 30-årig falubo som också dömdes som ”mulor” fick långa straff utmätta men ersatta med behandling. Kamraten rymde genast och fick senare avtjäna alternativstraffet ett och ett halvt år. Falubon lät efter domen meddela att han ångrat sig och valde fängelse i stället.
22-åringen tog sitt straff.

Mer exakt hur misstankar mot honom i dag ser ut vill inte utredarna kommentera. Han är misstänkt för narkotikasmuggling ”i november” och anhölls alltså i torsdags. Han frigavs på fredagen efter förhör och med kvarstående misstankar.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se