Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

26 år och för gamla för att bli lucia

Ronja Hagfalk och Martina Wiklund är båda 26 år och då anses de för gamla för att vara med i tävlingen om att bli Borlänges lucia.
– Det är svårt varje år att få ihop kandidater och det här ger knappast respons till nästa år, säger Ronja och Martina.

– Vi sökte och fick svaret att man måste vara minst 15 år, men att det inte finns någon åldersgräns uppåt. De ville ha minst sju kandidater, men gärna nio och hade vi kommit med hade det blivit nio. Så jag förstår inte varför det blev så här, säger Martina.
– Jag var på en ”miniaudition” och blev lovad att få vara med. Det är fruktansvärt dålig stil, att sparka ut någon som blivit lovad en plats. För något år sedan fick de inte ihop tjejer så det räckte och då blev det ingen lucia. Nu när dom får frivilliga att ställa upp då får dom inte vara med, säger Ronja.

Projektledare för Borlänges lucia är Magnus Jakobsson och han håller inte riktigt med i tjejernas beskrivning.
– Det har varit nio kandidater tidigare, men aldrig mer säger jag. Då krävs det bland annat två bilar på luciadagen och det är två till som ska anpassa sig till träningstiderna inför lucia. Och det är redan nu svårt att få ihop det på sju tjejer. De flesta sådana här arrangemang går numer ner på sju kandidater, säger Magnus Jakobsson.

På den audition som Magnus Jakobsson hade kom det fyra tjejer och bland dem hade Ronja Hagfalk skjutsat dit en av sina bekanta som är 19 år. Då frågade Ronja om hon fick vara med när det ändå inte kom fler. Det lovade Jakobsson och han lovade också någon dag senare att Ronjas kompis Martina skulle få vara med, trots att hon inte varit på någon audition. Så svårt var det att få ihop kandidater till tävlingen.

Efter mycket om och men och något avhopp hade Mats Wallén som skulle träna tjejerna inför luciadagen lyckats få ihop sju kandidater mellan 15 och 19 år.
– Han tyckte att det blev för stor åldersskillnad från 19 år och upp till 26 och då hade han valt att inte gå vidare med Ronja och Martina, säger Magnus Jakobsson.
– Jag pluggar just nu och har all tid i världen att ställa upp på det här och så blir man ratad för att man är för gammal. Det känns jättetråkigt, säger Martina Wiklund.
– Hade jag fått backa bandet, så hade det mest idealiska varit att bara ha tjejer mellan 22 och 27 år. Unga tjejer har så mycket runt omkring sig, så det är svårt att få ihop allting under en så här kort period strax före jul. Eller kanske ett samarbete med musikskolan eller någon annan kör där tjejerna redan klickar med varandra och sjunger tillsammans, säger Magnus Jakobsson.

Curt Kvicker
curt.kvicker@daladem.se