Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

27-åring häktad för 13 nya bedrägerier

På nätet har han uppträtt som Camilla eller Felicia och fått kärlekskranka män att betala resor till dem. Eller som säkerhetsansvarig på bank.
– Det är samma modell nu, även om det varierar lite, säger kammaråklagaren Eva-Lena Jansson som på torsdagen fick 27-åringen häktad för tolv nya brott.

27-åringen dömdes två gånger under fjolåret för sammanlagt elva bedrägerier och ett par fall av utpressning. Han var under utredning för mer än dubbelt fler men åklagare i Blekinge där senaste domen avkunnades beslutade om så kallad åtalsbegränsning.
Domen blev skyddstillsyn med behandlingsplan mot det spelmissbruk 27-åringen påstås lida av. Som alternativt straff mätte rätten ut åtta månaders fängelse.

Genom att påstå sig vara bankman fick han en man i Ronneby att lämna ut koder till sin bankdosa varefter mannens konton länsade. Vidare dömdes han för utpressning mot en ung man i Gällivare som trodde att han korresponderade med en Johanna. Först lurades offret skicka pengar för en resa till honom, senare pressades han på ytterligare pengar med hot om att anmäla honom för brott mot sexköpslagen.

I måndags greps han och en 38-årig nyss frigiven bankrånare, misstänkta för bedrägeri. 38-åringen frigavs i torsdags sedan han erkänt medhjälp till bedrägeri och penninghäleri.
27-åringen var vid gripandet misstänkt för ett brott. När han begärdes häktade hade Eva-Lena Jansson listat upp 13 bedrägerier, ett fall av utpressning och ett övergrepp i rättssak. Hon räknar med att de kan bli fler.
– Det kan inte uteslutas. Jag begär honom nu häktad också för att förhindra fortsatt brottsling verksamhet, säger Jansson.

Av de 15 brott 27-åringen begärs häktad för är det äldsta från juni i år. Sedan följer en strid ström av brott under juli och augusti. Med tanke på att den frigivna kamraten misstänks för brott till och med 5 september lär de bli fler.
I den första domen mot 27-åringen, i mars i fjol, fanns en känd skådespelare bland offren. Han hade lurats sexposera för vad han trodde var en ung kvinna och tvingades sedan betala för att inte filemn skulle visas för hans hustru.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se