Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

29-åring åtalad för utpressningsförsök - krävde miljon för falukrögarens räkning

Den kände krögaren Ulf Andersson, 54, tills nyligen ägare till Harrys i Falun, misstänks för anstiftan till försök till grov utpressning. Han frigavs i måndags efter en dryg månad i häkte i Östersund.
Samtidigt åtalades en välkänd så kallad ”torped”, en 29-årig man från Nyköping, för försök till utpressning för Anderssons räkning.
- Jag har anlitat en juristfirma för att företräda mig i en tvist. Det här har jag inget med att göra, säger Ulf Andersson till DD.

Det var den 22 juli som 29-åringen och minst en medhjälpare sökte upp 30-åringen i hans hem i Lofsdalen.
Där krävde de att 30-åringen skulle betala en miljon till Ulf Andersson, enligt offret under hot om våld. 29-åringen medger att han framfört betalningskrav men nekar till hot eller våld.
30-åringen nekade att betala och larmade i stället polis. 29-åringen identifierades och kunde gripas den 9 september. Samma dags greps och anhölls också Ulf Andersson.
Andersson har under häktningstiden konsekvent nekat till anklagelserna.
- Jag tror att polis och åklagare börjar inse att det är så. Jag och min advokat håller på och undersöker vad som egentligen hänt, säger Andersson.

Tvist

Ulf Andersson drev så sent som i år den populära krogen Harrys i Falun. Han äger flera bolag med säte i stan, men bor numera i Motala där han också driver krog.
Den förre falukrögaren förnekar inte att han känner utpressningsoffret och inte heller att det föreligger en tvist mellan dem.
- Vi har haft en markaffär som vi inte kommit överens om. Jag anlitade i anledning av det en juristfirma för att företräda mig i den tvisten. Jag har självklart aldrig haft en tanke på att det skulle kunna leda till nånting som det här, säger Ulf Andersson.
Falukrögaren hävdar vidare att han sökts juristen han anlitade för att få en förklaring till vad som hänt.
- Det känns ju lite märkligt när han sitter utomlands och inte kan komma hem. Bara det borde ge polisen anledning att titta på honom i stället för mig, säger Ulf Andersson.

Utpressare

Vice chefsåklagare Eva Lena Rimér i Östersund säger att misstankar mot Andersson kvarstår.
Hon och polisens utredare söker dessutom flera medbrottslingar. 29-åringen hade minst en medhjälpare vid utpressningsförsöket och det finns skäl att anta att det finns frågor att ställa till juristen som Andersson anlitat.
- Det återstår mycket arbete. Men det är orimligt att hålla de här båda i häkte i väntan på att få tag på de andra. Därför har jag valt att väcka åtal mot bara en av de misstänkta, säger Rimér till DD.
29-åringen driver verksamhet i Nyköping. Han är också en välkänd så kallad ”torped” och flera gånger tidigare dömd för utpressningsbrott men också brott som rån och grov stöld, för åtskilliga narkotikabrott, för rattfyllerier och snatteri.
Ulf Andersson förnekar att han över huvud taget känner 29-åringen.

GUBB JAN STIGSON