Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

29-åring häktad för nazistattack

En Sunnansjöbo häktades på onsdagseftermiddagen för söndagens nazistattack i Kärrtorp.
Under onsdagen pågick en stor polisrazzia i mannens hem i Sunnansjö.

– Det har gjorts en del beslag, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.
Den 29-årige mannen tillhör ledningen i nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. Han pekas ut som chef för SMR:s Stockholmsregion, men är sedan några månader tillbaka bosatt i Sunnansjö.
På onsdagseftermiddagen häktades den 29-årige nazisten vid Södertörns tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för våldsamt upplopp vid söndagens attack mot demonstationen i Kärrtorp i södra Stockholm.
Då greps och anhölls 26 personer misstänkta för inblandningen i upploppet när nazister gick till attack mot nätverket Linje 17:s demonstranter under en antirasistisk manifestation.
Polisen har sedan dess utfört en rad husrannsakningar på flera adresser runt om i landet. Enligt polisen är samtliga SMR-aktivister. 23 personer har släppts fria men misstänks fortfarande för brott.

Tre män är nu häktade; 29-åringen från Sunnansjö och två andra män, 23 respektive 24 år gamla och hemmahörande i Stockholm.
Kammaråklagare Tove Kulleberg anser att det finns risk för att 29-åringen på fri fot försvårar utredningen och fortsätter att begå brott.
När tingsrätten valde att gå på åklagarens linje och häkta 29-åringen reagerade han genom att på väg ut ur rättssalen höja högerhanden. Enligt Expressen hälsade han på bekanta i rätts-salen.
Samtidigt pågick ett stort polispådrag vid 29-åringens bostad i Sunnansjö.
Fyra pikébussar och en polisbil bemannad med en stor polisstyrka slog strax innan klockan tolv på onsdagsförmiddagen till vid fastigheten och dröjde sig kvar i ungefär en och en halv timme.
– Polisen i Stockholm begärde hjälp av den lokala polisen för att göra en husrannsakan, säger Kjell Lindberg vid Stockholmspolisen och fortsätter:
– De har på begäran av åklagaren letat efter sådant som kan föra utredningen vidare.
Kjell Lindberg uppger att flera beslag gjordes i 29-åringens hem.
– Men vad som beslagtagits kan jag inte berätta.

29-åringen har tidigare varit ansvarig utgivare för SMR:s hemsida och är i samband med det dömd för tre fall av hets mot folkgrupp.
I september dömdes han för brott mot knivlagen och har i övrigt flera grova brott bakom sig. Bland annat dömdes 29-åringen för några år sedan för grovt vapenbrott efter att en vapengömma som hittades i ett skogparti i Stockholmstrakten kopplats till honom.
Han är också sedan tidigare dömd för våldsamt upplopp, ett brott där det längsta straffet som hittills dömts ut i Sverige är två år och sex månaders fängelse.
29-åringen häktades på onsdagen misstänkt för våldsamt upplopp efter söndagens nazistattack i Kärrtorp i Stockholm.

Nina Blazevic/DT
nina.blazevic@dt.se

Svenska mot ståndsrörelsen

Flera medlemmar i nazistiska militanta Svenska Motståndsrörelsens ledning är bosatta i Ludvikatrakten.

Den 14 oktober attackerades informationsmötet om det då planerade asylboendet på Tallmogården av ett tiotal lokala och ditresta SMR-aktivister som orsakade stor tumult.

Bland annat fotograferades personer som uttryckte antirasistiska åsikter. Efter mötet delade nazisterna ut främlingsfientlig propaganda.

I söndags gick ett 50-tal svartklädda nazister till attack mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp i Stockholm. Bland de flera hundra som demonstrerade mot rasism fanns många barnfamiljer och äldre. Svenska motståndsrörelsen låg bakom attacken. Två personer ska ha knivskurits och flera poliser som greps in skadades vid attacken.

Enligt Expo har SMR i år genomfört närmare 560 aktiviteter, många med inslag av våld. Jämfört med i fjol ökade aktiviteterna med 30 procent.