Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 385 meter gång- och cykelväg invigd i Grycksbo

– Det här är en glädjens dag, det här trodde vi inte att vi skulle få uppleva. Men nu är vi äntligen i mål.
Det säger Grycksboborna Kerstin Mattsson och Reinhold Videll, som i 30 år kämpat för en trafiksäker gång- och cykelväg mellan Grycksbo och Bergsgården.

Annons

– Vi började jobba för det här redan 1984 genom egnahemsföreningen i Grycksbo. Och första svaret vi fick av kommunen var 1985 och de svarade att vägen var nödvändig, men att det inte fanns några pengar, säger Kerstin.

– Folk har verkligen väntat på det här efter alla turer som varit. Någon överklagan har också funnits med under årens lopp som gjort att det dragit ut på tiden, säger Reinhold.

Hur som helst, så är den 3 385 meter långa och 2,5 meter breda vägen klar från Grycksbokrogen till vägskälet vid den gamla riksvägssträckningen i Bergsgården. Totalkostnaden landar på 18 miljoner kronor.

– Det kanske är bra att vi väntat så länge, för så här bra hade nog vägen inte blivit om den byggts för 20 år sedan, säger Kerstin Mattsson.

– Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge, fyller Reinhold Videll i.

Kommunalrådet Susanne Norberg hade dagen till ära tagit sig till Grycksbo för att inviga den nya gång- och cykelvägen.

– Det är en ära för mig att vara här i dag. Jag vet hur länge Grycksboborna kämpat för den här vägen, så det är fantastiskt kul att vara här och vara med på invigningen, säger Norberg.

– Gång- och cykelvägen är samtidigt ett otroligt framgångsrik folkhälsoprojekt som ligger i linje med Falu kommuns strävan om hållbarhet. Vägen kommer också att bli populär bland rullskid- och inlinesåkare.

Den nya cykelvägen är ett samarbetsprojekt mellan Region Dalarna, Trafikverket och Falu kommun och Trafikverket tecknade ett kontrakt med Sten- och vägarbeten AB för bygget av cykelvägen. Ett bygge som på delar av vägen inte varit helt smärtfritt. Bland annat har 298 stora stenblock sprängts och fraktats bort.

Men nu står den fina vägen klar med både asfalt och belysning och kan därmed nyttjas dygnet runt.