Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 mil leder för vandring

Bergsmansbygd sträcker in i två län och fyra kommuner. Nu finns snart en karta med minst 30 mil leder för vandrare, ryttare och cyklister. Historiska platser, sevärdheter och rastplatser är utmärkta.

Det ligger mängder av timmars arbete bakom den kartan. Just nu finns den bara på en informationstavla vid kyrkan i Norberg. Ett feltryck har medförde att det inte blev ett kartsläpp samtidigt som den nya informationstavlan invigdes. På plats fanns Ingemar Udd. Han är som en levande historiebok efter allt spårande och forskande i resterna efter bergsmanslivet.

Områdets finns i Norbergs, Avesta, Hedemora och Smedjebackens kommuner.

Han försökte länge väcka intresse för kartläggning, men lyckades först när han träffade kultur- och fritidschefen Ing-Marie "PIM" Pettersson Jensen som sa, sätt i gång.

Från början var det en förening som jobbade, numer är Bergsmansbygd ett företag som erbjuder guidade naturupplevelser och ridning i Gamla Norbergs bergslag i norra Västmanland och södra Dalarna. Äventyr och upplevelser utlovas.

Gamla leder och stigar har letats fram, röjts och märkts med 1 500 skyltar. Historiska platser har spårats. Den nya kartan är större, innefattar alla lederna och har sevärdheter och rastplatser utmärkta.

Varumärket för Bergsmansbygd är den sjuuddiga stjärnan var symbol för bergmännen och bergsmanshemmanen i Gamla Norbergs bergslag. Den spåras till 1200-talet och kom med ätten Sture till Norberg. Bergmännen ställde upp i Sturarnas kamp mot danske kungen.

Ing-Marie PIM Pettersson Jensen var inbjuden som talare. Hon valde att lyfta fram allt arbetat som ligger bakom den nya karta.

– Nu har vi ett helt nytt besöksområde som kommer att locka många, sa hon.

På en vanlig karta ser det ut som ett stort obrutet skogsområde.

– Mitt första intryck var ett fascinerade område av orörd vildmark, när man kommer in upptäcker man mängder av sjöar med fina rastplatser. Här finns en intressant flora och fauna; lo, rådjur, älg och varg.

När Ingemar Udd tog med henne till Hemshyttans gård vaknade historikern och arkeologen i henne.

– För mindre än hundra år sedan sjöd bygden av liv. Det är kulturmark blandat med vildmark.

Här finns gamla gruvfält, rester av hyttor, bruk och gårdar. Området sträcker sig över en länsgräns, men på medeltiden hörde hela området till Dalarna.

– Det här känns som ett modernt grepp, säger Ing-Marie Pettersson Jensen och pekar på kartan. Det som kallas outdoor ligger i tiden, turister har cyklar med sig, många vill rida turer eller vandra.

Ing-Marie PIM Pettersson Jensen tillträder sin nya tjänst som kultur- och fritidschef för Avesta kommun den 18 augusti.