Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

300 hotmejl ska utredas

Sammanlagt 300 mejl med olika hot har vidarebefordrats från Leksands kommun till polisen.
Mejlen har kommit i samband med tv-programmet Uppdrag granskning.

Upprörda röster hördes både före, under och efter SVT:s program Uppdrag granskning som tittade närmare på kommunens affärer med Leksands IF.
Många passade också på att skicka mejl till kommunen för att uttrycka sina åsikter och i flera av mejlen förekom hot av olika slag.

Kommunens säkerhetsavdelning gjorde en första gallring och har nu lämnat över sammanlagt 300 sidor med hotmelj till polisens kriminalunderrättelsetjänst – kuten – där Bo Nyberg är tf chef.
– Rent generellt kan jag säga att alla offentliga personer löper risk att få sådana här mejl. Vi kan också konstatera att de som skickar mejlen oftast gömmer sig bakom anonymitet och att avsändarna finns i alla åldrar, säger Nyberg.

Han menar också att alla som skickar hot är medvetna om vad de gör och att det är allvarligt.
– Därför är det viktigt att alla – oasvett om man är känd eller inte – som får hotmejl eller blir smädade gör en polisanmälan. Annars accelererar tonläget i vårt språkbruk och går inte att stoppa, säger Bo Nyberg.

Annki Hällberg/DT