Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32 åtalade för 101 olika brott

12 januari 2011 passerade de Öresundsbron med alkohol för 22 000 i bilen. 27 januari gjorde en av dem samma resa med en annan kamrat. 19e februari en tredje. 19 februari i år stoppade en polispatrull den 47-årige ledaren för ligan på E16 i en bil nära Gimsbärke. Två dagar tidigare hade han och ytterligare två kamrater genomfört den 90:e resan.

På torsdagen åtalade kammaråklagare Eva Wintzell 32 personer från från Fagersta i söder, Rättvik i norr och Estland i öster för sammanlagt 101 brott i samband med en organiserad smuggling av öl, vin, sprit och andra alkoholdrycker i flera års tid.
Hos 47-åringen kräver Wintzell dessutom förverkande av 1,7 miljoner utgörande värdet av den vinst han påstås ha gjort genom sin brottslighet. Från en 46-årig kamrat som framstår som hans närmaste man i ligan vill åklagaren förverka dels en bil som använts i hanteringen, dels 80 000 kronor. Vidare krävs av samma skäl förverkande av summor mellan 2 000 och 50 000 kronors värden från ytterligare 19 av de åtalade.
Bevisningen får sägas vara solid. De flesta av de åtalade medger i huvudsak vad de åtalas för. Vidare finns teknisk bevisning i form av registrering av de” brobizzar”, alltså ett slags pass som köps för att kunna passera Öresundbron utan att ens stanna, data- och mobilkommunikation samt spår av hur pengar växlats och skickats mellan olika personers konton.
Flera av de åtalade han agerat chaufförer under en eller flera resor, ibland i sällskap med en eller båda huvudmännen, i åtskilliga fall på egna uppdrag, försedda med fordon och pengar av i de flesta fall 47-åringen.

Sammanlagt 90 åtalspunkter gäller grov smuggling, alla i samband också med brott mot alkohollagen, det senare oftast med 47-åringen som misstänkt. Smugglingsbrotten gäller själva införseln, brott mot alkohollagen försäljning av smuggelspriten i Dalarna.
Övriga brotten gäller olovlig befattning med smuggelgods och brott mot alkohollagen, alltså köp och vidareförsäljning av den insmugglade alkoholen. Exempelvis åtalas en 61-årig borlängebo för att vid 26 tillfällen ha köpt sammanlagt 2 054 liter öl, 234 liter vin och 130 liter sprit av vilket han sålt det mesta vidare till andra personer.
Från början gällde utredningen 150 dokumenterade resor med de aktuella bropassen sedan början av 2010, men åtalet stannade vid 90. När tillslaget gjordes i februari hade utredarna med sig ett färskt beslut om betalningssäkring om 1,9 miljoner hos 47-åringen.
De flesta av de åtalade är tidigare ostraffade och vad gäller de övriga har de inga tyngre kriminella meriter. Av de 32 åtalade är den äldste 70 och den yngste 22 år. Fem av dem är kvinnor. Åtta av dem har varit anhållna eller häktade, 47-åringen i hela tre månader.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se