Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32 ställs inför rätta i största smuggelmålet

Tidigt på morgonen den 19 februari slog tullen till. Sex personer i och runt Borlänge och Gagnef väcktes av tullkriminalen och polis. Deras hus och bilar genomsöktes.
På måndag inleds finalen. Då ställs sammanlagt 32 personer inför rätta för sammanlagt 101 olika brott i det störts spritsmuggelmålet någonsin i Dalarna.

Falu tingsrätt har bokat 15 förhandlingsdagar för målet, den sista 5 december. Brotten är i huvudsak smuggling, mestadels grovt brott, brott mot alkohollagen, även det i flera fall grovt, samt olovlig befattning med smuggelgods. Därmed täcker åklagaren Eva Wintzell in hela hanteringskedjan från beställning av alkoholen över frakten och till försäljning av den i Dalarna.

Huvudman i utredningen är en 47-årig man bosatt i en mindre ort utanför Borlänge. Han förhördes första gången klockan 07.34 på morgonen den 19 februari. Och hävdade då att han bara handlat för eget bruk.
Efter tre månader i häkte och ställd inför flödet av pengar på sitt konto och hur många gånger hans ”brobizz” använts för färder över Öresundsbron erkänner han det mesta. När han nu åtalas för en rad smugglings- och andra med den relaterade brott kräver åklagaren också förverkande av 1,7 miljoners värde utgörande den vinst 47-åringen gjort på sina brott.

De flesta av de 32 åtalade är tidigare ostraffade och ingen av dem har några tyngre kriminella meriter. den äldste är 70 år, den yngste är 22. Fem av de åtalade är kvinnor. Åtta av dem har varit häktade under utredningen.
Måndag, tisdag och onsdag kommande vecka är avsatta för rättegången.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se