Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

34 varslade på Melkers i Falun

– Efter flera år av förluster för lägger vi merparten av vår korvtillverkning vid Sörensens i Sävsjö, Melkers andra anläggning, säger Pär Olof Olsson, vd i det anrika familjeföretaget. Han har nyss berättat för de anställda i Falun att 34 av de 47 anställda varslas.

– Det har varit en viss anspänning. Jobbar man på ett företag som Melkers märker man om det inte går bra. Men det var ingen aggressiv stämning fast folk är såklart nedstämda.

De som har förtur kommer att bli erbjudna jobb på anläggningen i Sävsjö där bedömningen är att åtta behöver nyanställas.
– Men det är 46 mils resa till Sävsjö, sydost om Jönköping, inget pendlingsavstånd direkt.

Melkers är ett mycket anrikt företag, förknippat med Falun och gruvan. Oxarna vars hud tvinnades till linor som hissade upp malmen slaktades och köttet blev till korv.
– Så var det. Och det var min farfar som grundade Melkers 1891, då Melker Olssons. Min far och hans bröder tog över och jag och en bror och två kusiner kom in på 80-talet.
Merparten av korvtillverkningen förläggs nu till Sävsjö. Men vi gör många olika sorters korvar. Nu sitter vi i förhandlingar med Livs, facket. Alla detaljer är inte klara, säger han.
– Men att det kommer att levereras Falukorv från Falun är 100 procent säkert.

Melkers behöver inte bygga till fabriken i Sävsjö men skulle ha behövts om alla tillverkning förlagts i Falun, en skillnad på 14 miljoner.
Charkprodukter tappar i marknadsandelar, det här är rätt åtgärder, säger han.
– Om vi inte trodde på att Melkers och Falukorven blir kvar skulle vi klappa igen direkt i Falun och bara driva Sävsjö.

En grundorsak är att det är en hisklig massa tillverkning av charkprodukter och få kunder som det är ett stort slagsmål om, säger han.
– Vi är med i den här leken. Men vi är inte de första som kedjor som ICA och Coop handlar av. Här är det tufft att få plats.
– Ett litet antal köpare som ett stort antal säljare ska konkurrera om. Så är det oavsett om det handlar om tunnplåt eller charkprodukter.
Ett litet antal köpare som ett stort antal säljare ska konkurrera om