Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

347 mil cykling - Bloggar hos DD


Äntligen går motionären och journalisten Håkan Edvardssons dröm i uppfyllelse. I går, onsdag, stod han med cykeln på startlinjen inför den 347 mil långa Tour De France-sträckan. Han kommer att blogga om sina äventyr på DD:s webbsida.

Håkan Edvardsson, Falun, har suttit och tittat på världens mest prestigefyllda cykeltävling Tour De France "som en slav" varje sommar sedan han var liten, och har till och med skrivit en bok om tävlingen. DD har tidigare berättat om Edvardssons planer på att själv cykla sträckan, och i morgon, en vecka innan den riktiga "Touren" med världseliten, startar Håkan med samma upplägg på samma vägar. 347 mil på 21 dagar är vad som väntar honom.
- Livet passerar förbi, vill man göra någonting av det så är bästa tiden nu, säger Håkan Edvardsson som för ett år sedan började träna på allvar .
Då var han överviktig och läkarna varnade för hjärtproblem. Sedan dess har Marcus Ljungqvist, tidigare professionell cyklist och nu sportdirektör i cykelstallet Team Sky, lagt upp Håkans kost- och träningsprogram.
- Det har varit som ett experiment, och nu är det dags för examinering säger Marcus Ljungqvist.

Bloggar om människor han möter

På onsdag morgon trampar Håkan Edvardsson iväg från franska Passage du Gois, och därefter går det att följa hans äventyr genom en blogg på dalademokraten.se.
- Jag kommer att berätta om hur känns, vad jag ser längs sträckan, vad jag äter och dricker och om människor jag möter.
Bloggen kommer att uppdateras varje kväll ungefär klockan 19:00, med både texter och bilder.
- Resan är verkligen större en målet, poängterar Håkan, som menar att begreppet "skräckblandad förtjusnuing" sällan har passat bättre.

"Både lidande och dröm"

Rutinerade Marcus Ljungqvist, som kört touren på riktigt tre gånger, menar att den största utmaningen är att hålla sig undan från sjukdomar och problem med leder.
- Det är klart att det kommer bli det tuffaste Håkan någonsin gjort. Det är en sak att träna upp sig för en dagsetapp eller åka ett Vasalopp. Men 21 dagars nedbrytning kräver andra förberedelser, säger Marcus som därefter börjar att diskutera matupplägget med Håkan.
Nu är de största frågorna nämligen vad, var och när Håkan ska äta.
- Det är både ett lidande och en dröm som går i uppfyllelse, helt fantastiskt, säger Håkan Edvardsson och spänner fast sin cykel på biltaket och startar sin färd mot Frankrike.

MATTIAS GÖTHBERG
mattias.gothberg@daladem.se