Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

35 jobb i fara på Avesta Welding

Annons

Avesta Welding vill varsla 35 av sina anställda och flytta produktionen av svetselekroder någon annanstans. Nu försöker facken rädda det som räddas kan.

– Hela stålindustrin vacklar rejält idag, säger Björn Jansson, ordförande för IF Metallklubben på företaget.
Avesta Welding är en del av Böhler Welding Group som ingår i den österrikiska stålkoncernen Voestalpine. Ungefär 50 personer jobbar i Avesta. Nu vill företaget varsla 35 av dem. I förhadlingarna idag ska facken försöka minska den siffran.
–Det är inte så uppåt här i Avesta, det ser inte allt för lovande ut. Det är så här det blir när de stora industrierna dominerar, säger Björn Jansson som jobbat på företaget i 41 år.

Företaget tillverkar svetselektroder. Nu riskerar produktionen att flyttas till en annan plats. 22 tjänstemän och 13 av 15 kollektivanställda varslades i början av februari. Facken IF Metall och Unionen förhandlar med företaget om hur framtiden kommer att se ut.
– Vi försöker gå fort fram och samtidigt göra det så bra som möjligt. Tar man bort produktionen är det inte mycket kvar. Vi ska försöka få någon mer person kvar, säger Jansson.
Flyttas jobben är det inte aktuellt att någon från Avesta följer med. Jansson säger att personalen är ålderstigen, många har jobbat på företaget i 35-40 år och kan inte flytta utomlands. Idag ska facken och företaget förhandla om de anställdas framtid. De hoppas att detta inte är slutet för företaget i Avesta, lägger produktionen ned finns det inte mycket kvar säger Björn Jansson.
– Vi jobbar för att det som är kvar ska vara kvar lite längre och inte läggas ned om ett halvår.

Petter Jerdén
hedemora@daladem.se