Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

37-åringen fick månadslön som knarkfabrikör

När den Trafikverksanställde 37-åringen i januari 2009 tog över tillverkningen av benso-tabletter hemma i villan krävde han 20 000 i månadslön. Han fick 10 000 men också mellan 20 och 50 öre per tillverkad tablett.

Nu begär åklagaren att 37-åringen ska betala 700  000 kronor utgörande förverkat brottsbyte.
Förutom att han riskerar ett flerårigt fängelsestraff för grova narkotika- och dopningsbrott.
37-åringen är en av flera tidigare ostraffade personer, med anställning – i hans fall på Trafikverket – och utåt sett med ett alldeles vanligt familjeliv som sålt sig till att bli knarklangare i närmast industriellt format.

37-åringen berättar hur han i januari 2009 erbjudits och accepterat att ta över tillverkningen av tabletter från två av de andra åtalade och då fört regelrätta löneförhandlingar med sin gamla bekant, huvudmannan ”Ck”.
Han fick inte igenom kraven på 20 000 i månaden, men ändå fast månadslön och ackordsersättning per tablett. Och beräknas alltså ha tjänst 700 000 på sina brott.

Förhandlingen gav dessutom honom och en kollega på Trafikverket 4 000 i månaden för lagerhållning. Kamraten är åtalad för samma brottslighet men krävs bara på 137 000 i förverkat byte. Den 34-årige kamraten har gjort insatser också som reparatör av tablettstansarna som använts.
37-åringen hade dessförinnan levererat råvaror till två av de andra borlängeborna, huvudmannens 24-årige lillebror och en 23-årig kamrat till denne.

De hade då en tid suttit och tillverkat ”företagets” tabletter i en förhyrd campingstuga i Bjursås. De hanterade dessutom ”inboxen” i vad ligan kallad ”Steroid-akuten”. De svarade där på frågor och skickade ut beställningslistor.
Med detta och sedermera leverans av paket sysslade också en i dag 25-årig borlängebo.

Han vidarebefordrade dem till en 39-åring och fick 500 för paketen som inte innehöll dopningsmedel och 1 000 för dem som gjorde det. 39-åringen har haft som syssla att tillverka dopningsoljor.
Flera av de inblandade har bytt eller haft andra roller i processen. En 25-åring ”har stått till förfogande” och åtalas bland annat för att ha hämtat pengar från utnyttjade konton.
Av de åtalade borlängeborna nekar en 34-årig Trafikverksanställd till brott. Han medger att han varit i 37-åringens källare, att han sett såväl tablettpress som mängder med tabletter, att han hjälpt kamraten att lyfta pressen och att han till och med tagit i en påse. Men nekar till brott.
Mejlkonversation och uppgifter från andra talar dock mot 34-åringens förnekande. Bland annat skriver 37-åringen att ”vi lyckades blanda fel”, liksom att kamraten hjälpt honom att reparera pressen. Av mejlen framgår också att han sedan länge är bekant med huvudmannen ”Ck”.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se