Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

400 år firades i Finnmarken

Ett jubileum för att fira Rensläktet hölls i Finnmarken i helgen. Där bjöds det på historier, kyrkovandringar och musikmännen Tängerpojkarna spelade medryckande musik.

Som kulmen på en rik och intressant helg i Finnmarken, där det anrika Rensläktet firade sitt 400 års jubileum, hölls en musikgudstjänst i Bingsjö kyrka på söndagseftermiddagen.

Jubileet har bestått av välbesökta föreläsningar om Rensläkten, finnbygderna, finska ortsnamn, utgrävningar i Finnbygder. Det har varit upplysande vandringar i byarna Finnbacka, Dalstuga och Bingsjö.

Då Rensläktets hemvist till största delen är Finnbacka bjöds det på tre byvandringar i den långsträckta byn. Vandringarna delades upp i södra, mittersta och norra delen av byn med guider. På söndagen hölls även en kyrkogårdsvandring där bland annat Walters Susanne Edénius berättade om kyrkogårdar där finnättlingar begravts.

Tängerpojkarna bjöd frikostigt på medryckande musik i kyrkan där repertoaren noggrant valts med tanke på jubileet. Det spelades låtar från Finnbacka, Bingsjö och toner från Jonas Knutes stora hit ”Vägen till Dalstuga” bjöd på svängig musik. Kyrkoherden, Sven Trägårdh, som också deltog i by- och kyrkogårdsvandringen, höll en tänkvärd betraktelse om andlig klarsyn där han anknöt till jubileet och flydda tider inom finnskogslivet.

Som avslutning spelade Tängerpojkarna en utgångsmarsch då alla tågade ut i det vackra sommarvädret. Vissa fortsatte till bystugan där gamla bilder och foton hade lagts ut för påseende och identifiering.

Walters Börje Edénius