Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 ställen i Borlänge att kontrollera

Livsmedelskontroller görs fortlöpande av miljökontorets inspektörer. Vid besöken tittar man på avvikelser från lagstiftningen och eventuella anmärkningar kan vara av lindrigare eller allvarligare grad. Allvarliga anmärkningar följs alltid upp med återbesök och om inget hänt kan miljöinspektören förelägga om åtgärder.

Annons

– Målet är att besöka alla, men inte alla får besök varje år, förklarar Fred Blomqvist, miljöinspektör i Borlänge.– Vi prioriterar dem som har en känslig hantering och där många personer äter varje dag. Det finns hela tiden ett ”risktänk” bakom kontrollerna.Spannet är stort, från matställen där kanske 50 personer går på lunch per dag, till en producent som levererar 2 500 portioner per dag.– Där risken ökar görs förstås tätare kontroller, konstaterar Blomqvist.Vid ett tillsynsbesök tittar man på flera aspekter runt lokaler och utrustning, råvaror och förpackningar, säkerhet och hygien, bland annat.Mat som ska tinas eller kylas hamnar under punkten om säker hantering. Vid nedkylning av mat krävs att företaget utför egen kontroll av livsmedlen, så att dessa snabbt kommer ner i låg temperatur. Ju snabbare nedkylning desto bättre produkt. Om produkter tinas i rumstemperatur kräver även det kontroll. Ett livsmedel får aldrig ha högre temperatur än vad man har i ett kylskåp, betonar Blomqvist.Under rubriken rengöring och desinfektion kontrolleras bland annat att ytor som ska ha direktkontakt med livsmedel inte utgör en grogrund för bakterier. Man får ett värde som anger förekomst av organiskt material.– När vi mäter använder vi en steril svamp som vi blöter med vatten på plats, så svappar vi ytan för att sedan kunna läsa av.Att en yta har ett högt värde av organiskt material som kan vara allt från matrester till diskmedelsrester innebär inte automatiskt bakterieförekomst.– Men det finns ”mat” till bakterier och ju högre värde desto större risk att de kan leva där, förtydligar Blomkvist.Sedan tillkommer flera faktorer för att ge optimala livsbetingelser för bakterier. Om ytan är helt torr och kall finns inte förutsättningar.– Om du slänger fram en skål flingor så blir du inte sugen på att äta förrän du häller på fil, till exempel, åskådliggör livsmedelsinspektör Blomqvist som tillsammans med fyra kollegor har kontroll på 400 livsmedelsverksamheter i kommunen.Lena RelteLÄS MER:Inget bekymmer med ordning och reda