Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

407 procentig ökning av sanering i länet av vägglöss – "Många får hem dem efter semestern"

Vägglöss blir allt vanligare i Dalarna. Mellan 2015 och 2016 har antalet saneringar för vägglös ökat med hela 407 procent i länet. Motsvarande för riket är en ökning med 20 procent.

Annons

Det är statistik från Anticimex som berättar om den kraftiga ökningen i antalet sanneringar av vägglös i Dalarna.

Nu tar Anticimex också hjälp av specialtränade hundar för att bekämpa vägglöss.

– En resa till varmare länder eller till fjällstugan kan vara en skön avkoppling. Ökningen av antalet saneringar av vägglöss tyder dock på att allt fler får med sig vägglöss hem från semestern, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i ett pressmeddelande.

Sex av tio svenskar reser utomlands varje år, enligt statistik från tidningenVagabond. Tillfälligt boende i samband med utlandsresor ökar risken att få med sig väglöss hem.

I Dalarna ökade antalet saneringar av vägglöss med hela 407 procent jämfört med 2015. Totalt genomfördes 360 saneringar under 2016.

– Gör allt du kan för att undvika att få med vägglöss hem. Har du väl fått vägglöss behöverdu professionell hjälp att bli av med dem, säger Håkan Kjellberg.

Specialtränade hundar har börjat användas för att hitta vägglöss.

– Med en vägglushund får vi 97 procents träffsäkerhet på att hitta de småkrypen. Hunden har en överlägsen förmåga att känna svaga dofter, exempelvisdoften av en enda vägglus, säger Håkan Kjellberg.

FAKTA: Så undviker du vägglöss på resan

Ta en tittunder sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svartafläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att fåbyta rum.

Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.

Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Källa: Anticimex

FAKTA: Så undviker du vägglöss vid hemkomsten

Tvättakläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.

Föremål kan även värmebehandlas i torktumlare i väl förslutna plastpåsar i 60grader under minst en timme.

Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Källa: Anticimex