Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

445 000 dubbelt debiterade hos Ica

Handlade du på ICA i helgen med ditt Swedbank-kort? Då är risken stor för att du fick betala dubbelt för dina varor.
Det var under lördagskvällen som problemet upptäcktes och många drabbade har rasat över Swedbanks misstag.

"Man blev inte så glad när man loggade in på internetbanken i morse och såg att man hade minus på kontot", "Inte skoj att ligga minus", kommenterar några på bankens Facebooksida.

Men pengarna som dragits kommer att betala tillbaka, enligt Swedbank själva.
"De som drabbats av felet kommer att få tillbaka pengarna", uppger banken på sin hemsida samtidigt som de beklagar det som inträffat. De förklarar också att de kunder som fått ett minussaldo på sitt konto inte kommer att få betala straffavgift.

Vad som orsakat de dubbla debiteringarna vet man ännu inte, men Swedbank arbetar på att lösa det inom kort.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se


Uppdaterad 19 augusti, kl 08:59:

Senare under söndagskvällen upptäcktes att det dubbeldebiteringen var större än vad det först såg ut att vara.
Omkring 445 000 transaktioner ska ha drabbats och det oavsett vilken bank kunderna har.
Anledningen till att de som betalat med bankkort fått betala dubbelt upp beror på att någonting har gått snett hos Ica Banken, vars system hade skickat iväg dubbla debiteringsfiler till Swedbank. Den senare har sedan debiterat övriga bankers kunder.

Bankernas kunder behöver inte göra någonting, rättelse ska ske automatiskt. Senast under måndagsmorgonen ska pengarna ha varit tillbaka.
– Kunderna behöver inte göra någonting. Kreditering sker automatiskt på kontot, sa Jörgen Wennberg, Ica Bankens vd till TT på söndagskvällen.
Om felet berodde tekniska problem eller den mänskliga faktorn var inte känt.

Swedbank uppger på sin hemsida att omkring hälften av de 445 000 transaktionerna berört kunder hos dem. De som eventuellt övertrasserat sina konton på grund av dubbeldebiteringen behöver inte oroa sig för ekonomiskt straff från banken.
”Eventuella övertrasseringsavgifter som detta kan ha medfört kommer inte att debiteras”, skriver Swedbank på sin hemsida.