Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

48-åring körde olovligt för 209:e gången

28 november stoppades en Ford Mondeo på riksväg 50 vid Balungstrand. Vid ratten satt en 48-årig man från Enviken.
Han saknade körkort och dömdes så sent som 13 dagar tidigare till fängelse för tre rattfyllerier, fem olovliga körningar och tre narkotikabrott. Därför förverkas nu bilen.

Annons

När polismännen stoppade 48-åringen innebar det hans 209:e lagföring för brottet olovlig körning.

Det kan knappast poliserna som stoppade honom ha varit medvetna om men, vad de kunde se av sina egna register räckte för att ta bilen i beslag. Den blev samma dag avställd och förverkas nu av Falu tingsrätt.

48-åringen erkände på plats och Falun tingsrätt noterar att det rör sig om ett återfall mindre än tre veckor efter senaste domen.
Han fick då åtta månaders fängelse för de uppräknade brotten.
Straffet är ännu inte avtjänat och blir nu en månad längre då Falu tingsrätt anser att körningen vid Balungstrand ska ge en egen månad i fängelse.

I mellantiden har 48-åringen dessutom meddelats åtalsunderlåtelse för ytterligare två olovliga körningar, rattfylleri och narkotikabrott.

Belastningsregistret har för närvarande 79 avsnitt vad gäller 48-åringen.
Eftersom registret raderas regelbundet finns äldre noteringar som försvunnit.
Äldsta noteringen idag är från 7 februari 1994 då han dömdes till ett års fängelse för stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, åtta hälerier, två fall av olovligt brukande, skadegörelse, två narkotikabrott, rattfylleri och grovt rattfylleri, grov olovlig körning ” vid minst tio tillfällen”, tillåtande av olovlig körning, vårdslöshet i trafik och smitning från olycksplats. Även 1999 och 2002 innehöll domar olovlig körning vid ”minst tio tillfällen och 2007 mer preciserat till tolv tillfällen.

Det anmärkningsvärda antalet olovliga körningar har fått DD att söka bakåt i 48-åringen historia.
Letandet i äldre domar ger vid handen att 48-åringen mellan 1983 och 1994 dömts ytterligare 18 gånger och att de domarna omfattat MINST ytterligare 20 olovliga körningar.

I äldre utdrag sammanförs flera brott i samma rubrik. Exempelvis döms han 1988 av Ludvika tingsrätt för olovlig körning ”under tiden 1986-09-30 till 1987-10-09”.
Exakt hur många framgår inte men om varje noter om en längre period räknas som två brott kan 20 läggas till de 189 aktuella.

Han är dessutom lagförd för 40 rattfyllerier och 46 narkotikabrott.
Det längsta straff han avtjänat har varit ett år och bland de nämnda brottet finns bara enstaka fall av brott som grov stöld, stöld, häleri några vapenbrott och ett par fall av misshandel.

Gubb Jan Stigson