Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 kan få boende

Migrationsverket förbereder inflyttning till boendet Fyra Hästar intill riksväg 70 i Rättvik.
– Om allt går som planerat börjar inflyttningen av asylsökande före jul, säger enhetschef på Migrationsverket Stefan Wedin.

Annons

– Vi har uppmanat Migrationsverket att anordna ett öppet hus för allmänheten för att informera om boendet, säger kommunchef Ulf Israelsson.
Ulf Israelsson påpekar också att kommunen inte har någon påverkan vad gäller boendet, men däremot avtal sedan flera år tillbaka med Migrationsverket vad gäller ensamkommande flykting barn

Omkring 50 asylsökande förväntas komma till flyktingförläggningen.
Anläggningen blir, när alla avtal med fastighetsägaren är undertecknade, ett transitboende.
Det vill säga ett mottagande innan Arbetsförmedlingen placerar de asylsökande som fått uppehållstillstånd i olika kommuner.
– Antalet asylsökande som kommer till Sverige har under hösten ökat kraftigt till 1 400-1 800 personer i veckan. Av dem är ungefär 600 personer från Syrien, berättar Stefan Wedin.
Hur lång handläggningstiden blir för de asylsökande varierar.
Men Stefan Wedin beräknar cirka 120 dagar innan personen kan få ett beslut om uppehållstillstånd eller ej.

Det är Migrationsverket och fastighetsägaren till Fyra Hästar, Margareta Asplund, som förhandlar om avtalet. Rättviks kommun har inget ansvar för boendet. Migrationsverket har ansvaret och mottagandet finansieras av statliga bidrag.
I väntan på beslut om eventuellt uppehållstillstånd han de asylsökande få praktikjobb och barnen får plats i skola eller barnomsorg.

Margareta Asplund, som äger Fyra Hästar, ser fram mot att ta mot de boende.
– Vi är klara med det återstående arbetet vi behövde göra här, bland annat att anlägga en lekplats, bygga tvättstuga och bygga mer förrådsutrymmen. Vi ska erbjuda boende, mat och att allt är skottat och sandat. Vi ser fram mot att ta mot gästerna som har flytt från ett krig och måste vänta på besked om de får stanna eller ej, berättar Margareta Asplund.

Anläggningen åläggs inte att arrangera aktiviteter för de asylsökande, men Margareta tror det kan bli olika samarbeten med föreningar och organisationer i Rättvik. Migrationsverket har personal på plats i Rättvik vissa dagar i veckan.
Flera anläggningar, liknande den i Rättvik, planeras på flera håll i landet. Stefan Wedin påpekar att avtalet med Margareta Asplund ännu inte är helt klart.

Katarina Cham/DT