Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 lärarjobb försvinner

En fjärdedel av lärartjänsterna på Faluns kommunala gymnasieskolor försvinner. Kommunen erbjuder lärarna nio månadslöner om de går frivilligt.
– Det är runt 50 lärartjänster som försvinner, säger skolchefen Jonatan Block.

Runt 50 lärartjänster kommer att försvinna från de kommunala gymnasieskolorna i Falun. Det är drygt en fjärdedel av de knappt 200 lärartjänsterna som finns idag.
Jonatan Block säger att det även kommer att försvinna andra tjänster än lärartjänster från gymnasieskolorna. Det är oklart hur många.

– Det rör sig om en handfull tjänster, säger han.
Minskningen av personalstyrkan är en del av de stora förändringarna av Faluns kommunala gymnasieskolor som pågår. Förändringarna innebär att flera gymnasieprogram flyttar eller läggs ner.
I dagarna har kommunen skickat ut ett erbjudande om avgångsvederlag till gymnasielärarna. De erbjuds motsvarande nio månadslöner om de säger upp sig. 
De har två veckor på sig att svara.

– Slarvigt uttryckt kan man säga att en avgång räddar en person från att bli uppsagd, säger Kim Anastasio, HR- och lönechef på skolförvaltningen.
Kommunen kommer sedan bedöma varje ansökan individuellt.
– I vissa fall kommer vi inte ha möjlighet att bevilja avgång om det är en kompetens vi behöver säger Kim Anastasio,

Enligt Kim Anastasio kan det försvinna tjänster från alla kommunala gymnasieprogram. Jonatan Block säger att en del av de tjänster som försvinner kommer att klaras av genom pensionsavgångar och visstidsanställningar som upphör.
– Vår ambition är också att omplacera så många som möjligt inom kommunen, till exempel till grundskolan, säger han.
Kim Anastasio säger att han inte tror att kommunen kan klara hela övertaligheten med avgångsvederlag, omplaceringar och naturliga avgångar.
– Jag befarar att vi måste ta till uppsägningar också, säger han.
Jonatan Block säger att det här är en anpassning av organisationen efter det minskade elevantalet.

Hade det gått att undvika?
– Nej inte med den ekonomiska situation vi har nu. Då skulle vi behövt mer pengar men det får vi inte.
Avgångsvederlaget har tagits fram i förhandlingar med lärarfacken.
– Vi har tryckt på det här i förhandlingarna. Vi ser det som en framgång, säger Jan-Erik Kyrö, ordförande för lärarförbundet i Falun.

Erik Jerdén