Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

51-årings bröstcancer spred sig till skelettet

En 51-årig kvinna i Tierp, som drabbats av bröstcancer som spridit sig till skelettet, anmäler vården till Inspektionen för vård och omsorg. Hon menar att resultatet från mammografin ignorerades både på Falu lasarett och Gävle sjukhus.

Kvinnan fick diagnosen skelettmetastaserad bröstcancer september/oktober 2012 och hon har före det gått på sedvanliga mammografier och trodde naturligtvis att om det hittades någon förändring så ska man kallas till ett återbesök och vidare undersökning.

Men den 51-åriga kvinnan blev inte återkallad för vidare undersökning vare sig på Falu lasarett eller Gävle sjukhus, utan friskförklarad trots att det fanns förändringar i vänster bröst.
Hon har själv sett röntgenbilderna och noterat att på sjukhuset i Falun i augusti 2009 så har de som tittat på bilderna till och med ringat in en förändring i vänster bröst, men ändå inte brytt sig om att gå vidare och återkalla kvinnan.
Gävle sjukhus har i december 2010 inte ens noterat förändring i bröstet.

Kvinnan har varit till läkare ett antal gånger på grund av smärtorna i benen och återkommande ryggsmärtor utan närmare undersökningar. Hon har vid ett tillfälle 2010 i Gävle fått en kortisonspruta i ryggen och i Tierp på försommaren 2012 fått muskelavslappnande tabletter, samt rådet att gå till en sjukgymnast.
I augusti 2012 rådde en kiropraktor henne att gå till akuten och begära en magnetröntgen. En månad senare gjordes en MRT-röntgen och det visade sig att hon hade en elakartad förändring i benmärgen.

Efter en rad undersökningar på akademiska sjukhuset i Uppsala kom man fram till att metastaserna i benmärgen kom från brösttumören som inringades fyra år tidigare på Falu lasarett. Brösttumören hade även spritt sig till lymfkörtlar och skelett. Sedan september 2012 genomgår kvinnan en mycket smärtsam vård på Akademiska sjukhuset.
– Ibland orkar jag inte kämpa, jag blir så trött på allt slarv. Hade de agerat när det fann förändringen i Falun, så hade jag kanske inte behövt gå igenom allt detta lidande, säger kvinnan i sin anmälan till IVO.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se