Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

53 personer fick evakueras när Engelbrekt gick på grund

Annons

- Det sa bara pang. Sen blev det tvärstopp. Tur att ingen blev skadad, säger flera passagerare som fanns ombord när Engelbrekt gick på grund i lördags.

Det dröjde över två timmar innan de 53 personerna fick hjälp att lämna Engelbrekt i lördags. Efter att räddningstjänst och polis kommit på plats kunde alla lämna fartyget med räddningstjänsten båtar. Alla sattes i land på stranden vid Tomoku Hus.

Porslinet flög

- Det var en riktig smäll. Porslinet flög omkring i köket, säger en passagerare till DD.
Det var vid 17-tiden som olyckan inträffade. Båten hade lämnat Kajen i Leksand klockan 16.00. Grundstötningen inträffade mellan fiskodlingen och Bergkvistsågen när Engelbrekt hade lämnat Insjön och var på väg nedströms Österdalälven.
- Det är ett trångt ställe. Ett stengrund, säger Olle Nordesjö som kört passagerartrafik tidigare i den aktuella farleden.
- Det gäller att hålla båten nära ön utanför Tomoku Hus innan man når järnvägsbron i Insjön.

I stenarna

Engelbrekt gick nära ön i lördags. Ändå small det. Båten körde rakt in i en av stenarna.
Åke Ollars med flera kom senare till platsen med bogserbåten Baxi.
- Det saknades en prick i farleden, berättar Åke Ollars.
- Det låg en plastdunk och flöt i stället för en prick. Det kan ha gjort skepparen osäker.

Förstämning

Det rådde stor förstämning bland föreningens Engelbrekts vänner i går. Ordförande Marion Eklund ville helst inte prata när DD ringde upp:
- Jag vill veta vad som hänt innan jag säger nåt. Det är för tidigt att uttala sig, sa Eklund.
Jan Olov Liss i föreningen beklagade händelsen:
- Efter en trög start tidigare i somras hade vi börjat få bra fart på passagerartrafiken. Det här är jättetråkigt för vår verksamhet.
En sjöförklaring ska göras kring olyckan. Händelsen ska utredas av polis och Sjöfartsverket. Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott.
/byline/
CITAT

"

Det saknades en prick