Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

54 nya datorer på väg

Natten innan skolstarten i augusti stals 54 datorer från Rättviksskolan.
Den här veckan får skolan nya datorer. Undervisningen har påverkats men det har inte skapat några stora problem berättar skolans rektor Göran Berg.

– Rutinerna för skolan har ändrats och nya lås är monterade. Varken skolan eller Rättviks kommun har lidit ekonomisk skada, men vi har inte haft tillgång till en dimension i undervisningen, det vill säga den digitala, säger rektor för Rättviksskolan Göran Berg.
När det gäller undervisningen för elever med särskilt stöd har datastölden inte påverkats.

I den undervisningen har det funnits datorer och inte alla skolans datorer stals vid kuppen.
– Datoranvändningen är ett komplement i undervisningen och det har inte varit några jätteproblem. Det har fungerat okej. Att 54 elevdatorer stals är mycket illa, men det har även under den här tiden funnits tillgång till datorer i skolan för eleverna.
Den här veckan ersätts de 54 elevdatorerna samtidigt väntar polisen på analyssvar från SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium.
Polisen gjorde en omfattande teknisk undersökning av platsen, men fann inga spår efter gärningsmännen.
– Jag tror de var minst två, kanske tre personer. De använde troligtvis handskar och hade även tejpat över rörelsedetektorerna. Låsen in till skolan var inte uppbrutna, vilket tyder på att förövarna kunde röra fritt i skolans lokaler, berättar Roland Jonsson, inspektör Polisen Rättvik.

Flera olika människor fanns i skolans lokaler och Roland Jonsson utesluter inte att någon kan ha dröjt sig kvar i lokalerna tills alla gått hem och därefter utfört kuppen.

Katarina Cham/DT