Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

6 000 hushåll strömlösa

Ett ordentligt oväder drog in över Smedjebacken och Ludvika under torsdagskvällen.

Det har åskat och blixtrat på många håll i de båda kommunerna, och mängder med automatlarm samt en skogsbrand i Fredriksberg registrerades till följd av detta.

På grund av åskovädret fick VB-energi mycket att göra. Peter Ydersten, nätchef på VB-energi, berättar att i princip alla deras kunder, förutom i centrala Ludvika och Fagersta, var utan ström någon gång under torsdagskvällen.

– Ungefär 6 000 strömlösa hushåll hade vi och det är väldigt ovanligt att det är så mycket, säger han och fortsätter:

– Att det blir avbrott när det blixtrar är normalt, men att det blev så här mycket var oväntat.

VB-energi hade personal ute under kvällen och natten, totalt tio personer jobbade med att avhjälpa strömavbrotten.

– Det slog ju ner i ledningar i både Grängesberg och Smedjebacken, berättar Ydersten men nämner att det också kom nedslag på flera håll.

– Det började redan vid 19-tiden bortåt Grängesberg, där folk började få kortare avbrott, samma sak i Sunnansjö, säger han och berättar vidare att Grängesberg, Grangärde, Nyhammar, Sunnansjö, Smedjebacken och Söderbärke fick längre uppehåll på ungefär 40 minuter.

Man har under natten reparerat ledningar och Ydersten säger under fredagsförmiddagen att i princip alla ska ha strömmen tillbaka.

– Det kan vara någon enstaka som fortfarande har problem, men mer eller mindre allt ska vara åtgärdat.

Smedjebackens räddningstjänst hade också en hektisk kväll och natt. Till följd av åskan fick man rycka ut på sju automatlarm.

– Dessutom kom nästan alla samtidigt, så vi var tvungna att dela på oss, berättar räddningschef Lars Andersson.

Alla automatlarm var tekniska fel på grund av ovädret.

– Det var intensivt i några timmar, men som tur är blev det inga bränder.

Det kom en hel del regn över Smedjebacken och Söderbärke under kvällen men det ska inte ha varit tal om några översvämningar.

– Faktiskt inget larm om översvämningar, det förväntade vi oss, säger Andersson.

På en gård utanför Smedjebacken slog även blixten ner i en hage och elva kor dog.

– Vi har inte varit involverade i det. Jag har pratat med ägarna och de sköter det själva, berättar Andersson.

För räddningstjänsten i Ludvika var läget något lugnare. De larmades till ett automatlarm samt en skogsbrand i Fredriksberg.

– Som jag ser det så har vi en brand efter ett så kraftigt oväder, då har vi klarat oss ganska lindrigt, säger brandmannen Jimmy Eriksson.

Men han tillägger:

– Sen kan det ju vara så att det syns i dag, en blixt kan ju ha slagit ner någonstans och folk upptäcker i dag att det ryker i skogen.

Skogsbranden i Fredriksberg var relativt liten och räddningstjänsten i Ludvika behövde bara rycka ut med två man och en tankbil, eftersom Fredriksbergs deltidsbrandkår snabbt fick branden under kontroll.

– Den var ungefär 75 gånger 100 meter stor, men den var ganska lugn, berättar Peter Halvarsson, deltidsbrandman i Fredriksberg, som var ute på branden tillsammans med sex kollegor.

Larmet kom strax innan 19-tiden och vid 23-tiden var skogsbranden helt under kontroll. Då tog personal från Stora Enso, som äger marken, över bevakningen. Marken kring Fredriksberg har varit extremt torr den senaste tiden och Halvarsson tror att åskan blev den utlösande brandorsaken.

– Det var ett ordentligt åskoväder som kom precis innan vi fick larm om branden så förmodligen var det ett blixtnedslag, säger han.

Beatrice Åström
beatrice.astrom@dt.se