Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

6 000 ton skrot kommer in varje år

Priset på skrot går upp och ner. Väldigt uppåt var det 2008 innan det föll kraftigt året efter. Nu har priset åter vänt upp lite efter sommaren.

Företaget Järnmalmer i Borlänge tar emot skrot och är en filial till moderföretaget i Göteborg. 95 procent av allt skrot som kommer in i Borlänge är järnskrot. Det handlar totalt om 6 000 ton och är förutom järnskrot, aluminium, rostfritt, koppar och andra metaller.
– Det här är inget glamorjobb, säger Emil Eriksson som varit åtta år i branschen.
Platschefen Jan-Olof Hill har hela 38 år bakom sig och kan det mesta om skrot.

Dessa tre arbetade även tillsammans i Kopparberg innan de för tre år sedan kom till Borlänge.
Ute på gårdsplanen ligger skrotet i stora högar. För den oinvigde ser det bara ut som stora problem. Hur ska man sortera upp allt detta?
Alla tre arbetar metodiskt och rationellt. Att de gör ett bra jobb visar resultatet på. Under de tre åren har de inte fått en enda reklamation.

Förutom de stora transporterna dit med hela lastbilsflak kommer även många privatkunder.
Johnny Kramer berättar om en privatperson som kom från Djurås. Han hade rensat upp lite i garaget och förklarade för hustrun att han skulle åka till skroten med detta. Hustrun tyckte han borde åka till sopstationen i stället. När han kom hem och hade fått 1 400 kronor blev hustrun förvånad.
– Nu går du ut i garaget och hittar mer, var hennes kommentar.
Nu får man inte pengar direkt utan alla måste legitimera sig och sedan få pengarna på sitt konto.
Något som blivit ett gissel för hela branschen är alla kopparstölder som varit och pågår. Branschen, polisen och berörda myndigheter jobbar aktivt för att stävja och förhindra dessa stölder.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se