Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

600 barn dansade till VM-låten

På tisdagen dansade 600 barn tillsammans med Mando Diao till VM-låten vid Falu gruva, i en så kallad flashmob. Det hela filmades och kommer att visas på storbildsskärmar under VM.

Under några veckor har barn från Faluns förskolor övat in en koreografi till VM-låten "Love last forever" tillsammans med danspedagogen Elina Elestrand. Projektet är en del av Skapande skola, en satsning med bidrag från Kulturrådet som syftar till att integrera kultur mer i skolarbetet. På tisdagen samlades alla 600 barn vid gruvan för en tv-inspelning där de tillsammans framförde dansen.

– Det svåraste har varit logistiken, säger projektledaren Nana Heinberg. Jag tänkte att det skulle bli som en myrstack, men barnen var fantastiskt fokuserade. De fattade att det var skarpt läge.

Dansen filmades av studenter från Högskolan Dalarna. Filmen kommer att visas på storskärmar under VM, bland annat på Stora torget. Gustaf Norén och Björn Dixgård från Mando Diao deltog också i inspelningen. För dem var det självklart att vara med.

– Det finns inte en millimeter av min kropp som inte vill vara en del av det här projektet, säger Gustaf Norén. Det är ett utmärkt sätt att inkludera och belysa barn som annars mestadels är exkluderade inom kultur, och inom konserter och kulturella upplevelser över huvud taget.

Hur var det att dansa med 600 barn?

– Underbart, helt underbart. Det vill jag göra varje dag i mitt liv.

De gillar den speciella inspelningsplatsen vid gruvan, och också att projektet även involverar högskolan. De berömmer barnens dansinsats och koncentrationsförmåga.

– De var helt fantastiska. Barn har lättare att koncentrera sig när det blir skarpt läge såhär. Och just i grupp blir de jätteduktiga.

På VM ska Mando Diao bland annat ska spela på invigningen och också ha en egen spelning på den tävlingsfria dagen. Men de ser även fram emot att följa tävlingarna.

– Vi är inte så intresserade i vem som står var på prispallen men just skidor tycker vi väldigt mycket om. Och även att det kommer 300 000 personer, man känner redan nu att det är en ganska bra stämning. Det blir en folkfest och det är jätteviktigt.

En av de som dansade var Lilly Gardstrand, 6 år, från Slätta förskola. Hon var egentligen hemma från förskolan och var sjuk, men kände att hon ändå måste vara med och dansa.

– Det var roligt. Vi kanske ska gå på VM.

Sjuåriga Majula Sätterström från Södra skolan hängde även hon lätt med i dansen.

– Jag går på dansskola, berättar hon.