Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

65-årig fredsidé lever

Om man kör den smala vägen mellan Backa och Fors genom Pellobo är chansen stor att man får se en grupp ungdomar dansa på ängen vid lägergården.

Det handlar om fred. 20 ungdomar mellan 14 och 17 år från elva olika länder är på läger i Pellbo under fyra veckor. Med nio ledare är de en del av en fredrörelse, Luethi-Peterson Camps. Idén är att ordna sommarläger i olika länder för internationell förståelse genom att låta barn och ungdomar från olika kulturell bakgrund träffas, lära känna varandra och ta gemensamt ansvar.

LPC ordnar i sommar läger i USA, Norge, Tjeckien, Estland och i Sverige – Pellbo. Ungdomarna lever tätt tillsammans, inga datorer eller smarta telefoner är tillåtna. Här skapar man sin egen underhållning, mycket kraft lägga på musik, sång och dans.

Det är också ungdomarna själva som tar ansvar för kök och städning. Det gemensamma språket är engelska, men alla uppmuntras att lära sig varandras språk och kultur. Lägren förläggs i små samhällen och ungdomarna lever enkelt och lär sig att samarbeta. En del är att hjälpa till i lokalsamhället. Därför hade grannarna bjudits in till lägret.

Det tog inte lång stund innan både lägerdeltagarna och gästerna hade lärt sig flera sånger på olika språk och sjöng dem tillsammans. En av gästerna var David Cluer från Falun.
– Jag var en ung skolpojke från Chester i England när jag fick åka på mitt första LPC-läger, berättar David Cluer.

Han fortsatte som ledare och träffade sin blivande från på ett LPC-läger. Han är inte längre aktiv, men håller kontakten.
– Jag tycker om konceptet, säger David. Alla tar ansvar för det som händer, man får en förståelse och det utvecklade mig som människa.

En av deltagarna i år är Emma Scandolo från Italien. Hon är 15 år.
– Min bästa vän berättade om lägren och jag ville vara med, säger Emma. Det är fantastiskt, alla är så öppna och vänliga.

Hon är seglare och van att resa till tävlingar, men tyckte ändå att fyra veckor skulle bli väldigt länge att vara borta hemifrån.
– Nu har halva tiden gått och nu känns det tråkigt att det bara är två veckor kvar.

Det är inga problem att vara utan mobil och dator, bara annorlunda, säger Emma. Jason Cyrus från London är en av de två ansvariga för Pellbolägret. Han har som alla ledarna ett förflutet inom LPC men slutade och började arbeta för ett stort företag i New York. 2008 bestämde han sig för att komma tillbaka.
– Jag delar tanken på att vi ska lära oss förstå varandras kulturer och bli den bästa människa jag kan vara. Det är lite grann som att vara diplomat. Och så har vi roligt.

Han berättar om musikens stora betydelse, deltagarna lär sig traditionella sånger på olika språk.

– Ungdomarna brukar vara lite tveksamma till att dansa folkdanser, men efter ett tag brukar tycka att det är jätteroligt.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se