Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 blev 90 vid kamera

Anders Drugge, chef på Riks­polisstyrelsens ATK-sektion i Kiruna som har koll på hastighets­kamerorna i landet, upprörs över att hastighetsskyltarna felvändes på riksväg 70 i Djurmo natten till söndag.

Hastighetsskyltarna som står på platsen visar 70 på ena sidan och 90 på den andra. Men under natten till söndagen har någon vänt på dem.
– Sabotage på kamerautrustningen förekommer, men jag har faktiskt inte hört att någon vänt på hastighetsskyltarna i anslutning till kamerorna, säger Anders Drugge.
När DT når honom är han inte i tjänst. ATK-sektionen är heller inte bemannad under helgerna. Därför kan Anders Drugge ännu inte svara på om kameran i Djurmo har varit aktiverad.
– Men jag ska ändå ta tag i det här omgående, säger han.

Om kameran varit aktiv är dock sannolikheten stor att den registrerat ett flertal söderifrån kommande ”fortkörare” under natten och morgontimmarna.
– Visst är det så, den här kameran är ju inställd på att det är 70 som gäller, och inte 90, påpekar Anders Drugge.
Nämnas kan att under förmiddagen hade inte polisens länskommunikationscentral (LKC) i Falun fått in några uppgifter om skyltarna. Tipset om tilltaget skulle dock passas vidare till väghållaren, Trafikverket.

Anders Drugge är för sin del tacksam över upplysningen. Om kameran varit aktiv kan det leda till en massa onödigt arbete, för såväl hans sektion som enskilda bilister resonerar han.
– Under måndagen kommer vi att kunna utreda det här.

Harri Sternljung/DT