Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 miljoner satsas i unik brytarverkstad

Från huvudkontoret i Zürich medges ännu en stor ABB-investering i Ludvika. Investeringen omfattar 70 miljoner kronor och innebär en utbyggnad av brytarverkstaden med 2 000 kvadratmeter, mellan Uhven och Stri och ner mot Väsmanstranden. Detta förutsätter att ABB:s brytkammarverksamhet i Grängesberg flyttas till Ludvika. Alla 45 anställda i Grängesberg erbjuds arbete på ABB-Ludvika.

- Vi får investera 70 miljoner kronor i världens enda brytarverkstad med integrerad brytkammarteknik. Det är en strategiskt välplanerad satsning som stärker oss långsiktig, säger chefen för brytarverksamheten Anders Hultberg, Ludvika.
På tisdagen informerades de 45 anställda i Grängesberg att de kommer att erbjudas arbete på ABB i Ludvika, 1,5 mil från där de jobbar i dag.
Kalle Johansson för IF Metall:
- Ingen person får sluta, har vi hört i dag. Det har länge pratats hit och dit om ”Cepa i Grängesberg”, som vi i dagligt tal fortfarande kallar enheten, med anledning av att det finns en ABB-fabrik till i världen som sysslar med brytkammartillverkning - i Vietnam. Då är inte halvannan mil särskilt långt. Många ABB:are pendlar redan från Smedjebacken och Grängesberg.

ABB:s fastigheter

Björn Flinth för tjänstemannafacket Unionen:
- Vi ser nog unisont positivt på detta. Det kan betraktas som en naturlig process, sedan ABB köpt tillbaks alla fastigheter i Ludvika, att gå ur hyrda lokaler och förlägga en samlad brytarverkstad till egna fastigheten. Vi får inte 70 miljoner från Zürich att investera i en brytarfabrik om ledningen inte tror långsiktigt på Ludvika.

Världens enda

Chefen Anders Hultberg igen:
- Detta är naturligtvis jättepositivt, tryggar alla medarbetares anställningar och vi skapar världens enda brytarverkstad med integrerad brytkammarteknik.
För sju-åtta år sedan köpte ABB grängesbergsfabriken Cepa som med stora pressar formar kopparrör till komplexa formar, som levereras just till brytarverkstaden i Ludvika.
- Vi befinner oss ett par veckor till i konsekvensanalysfas med facken. När vi är klara med MBL och har ett beslut kör vi igång bygge och ombyggnader för att en samlad ny brytarfabrik ska stå klar säg i april 2012.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se