Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

70 miljoner satsas i unik brytarverkstad

Annons

Från huvudkontoret i Zürich medges ännu en stor ABB-investering i Ludvika. Investeringen omfattar 70 miljoner kronor och innebär en utbyggnad av brytarverkstaden med 2 000 kvadratmeter, mellan Uhven och Stri och ner mot Väsmanstranden. Detta förutsätter att ABB:s brytkammarverksamhet i Grängesberg flyttas till Ludvika. Alla 45 anställda i Grängesberg erbjuds arbete på ABB-Ludvika.

- Vi får investera 70 miljoner kronor i världens enda brytarverkstad med integrerad brytkammarteknik. Det är en strategiskt välplanerad satsning som stärker oss långsiktig, säger chefen för brytarverksamheten Anders Hultberg, Ludvika.
På tisdagen informerades de 45 anställda i Grängesberg att de kommer att erbjudas arbete på ABB i Ludvika, 1,5 mil från där de jobbar i dag.
Kalle Johansson för IF Metall:
- Ingen person får sluta, har vi hört i dag. Det har länge pratats hit och dit om ”Cepa i Grängesberg”, som vi i dagligt tal fortfarande kallar enheten, med anledning av att det finns en ABB-fabrik till i världen som sysslar med brytkammartillverkning - i Vietnam. Då är inte halvannan mil särskilt långt. Många ABB:are pendlar redan från Smedjebacken och Grängesberg.

ABB:s fastigheter

Björn Flinth för tjänstemannafacket Unionen:
- Vi ser nog unisont positivt på detta. Det kan betraktas som en naturlig process, sedan ABB köpt tillbaks alla fastigheter i Ludvika, att gå ur hyrda lokaler och förlägga en samlad brytarverkstad till egna fastigheten. Vi får inte 70 miljoner från Zürich att investera i en brytarfabrik om ledningen inte tror långsiktigt på Ludvika.

Världens enda

Chefen Anders Hultberg igen:
- Detta är naturligtvis jättepositivt, tryggar alla medarbetares anställningar och vi skapar världens enda brytarverkstad med integrerad brytkammarteknik.
För sju-åtta år sedan köpte ABB grängesbergsfabriken Cepa som med stora pressar formar kopparrör till komplexa formar, som levereras just till brytarverkstaden i Ludvika.
- Vi befinner oss ett par veckor till i konsekvensanalysfas med facken. När vi är klara med MBL och har ett beslut kör vi igång bygge och ombyggnader för att en samlad ny brytarfabrik ska stå klar säg i april 2012.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se