Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

70 resurspersoner får erbjudande av Veterankraft

Annons

Resurs 55 startades 2004 av Väsman Invest. En "bank" arbetades upp med 70-120 personer som pensionerats men fortfarande hade både kraft och vilja att fortsätta sin gärning som inhyrd resursperson med uppgjord lön på arbetsplatser med tillfälliga behov. Nu har Väsman Invest överlåtit Resurs 55 till nystartade Veterankraft i Dalarna.
- Jag höll på i två år, men nu är jag 73 år så det får räcka, säger Birgitta Eriksson, Ludvika.

Birgitta Eriksson hade varit borta från yrkeslivet nio år när hon valde att anmäla sig till Resurs 55. Hon var 68 år och pensionerad sjuksköterska.
- I två år ställde jag upp och blev anlitad. Mest i Smedjebacken, men så jobbade jag en sommar på äldreboende i Transtrand, säger hon.
- Allt har sin tid. Även om det var stärkande för självkänslan att jobba, vara behövd, så varade comebacken bara några år.
- Man ska heller inte ta jobben från unga. Det är så knapert med resurser ute i kommunerna och de unga behöver jobben, säger Birgitta Eriksson som när Veterankraft hör av sig om hon önskar stå kvar i "personalbanken" tänker tacka nej.

Liten marknad

Jan Pettersson VD Väsman Invest tillstår att man i Ludvika fick många resurspersoner men rätt få uppdrag. Även om några, som Birgitta Eriksson, var efterfrågade så fick många aldrig ett enda uppdrag.
- Ludvika-Smedjebacken är nog för liten marknad. Fast jag är övertygad om att många resurspersoners kompetens kommer att behövas. Till exempel gruvkompetens när gruvorna åter ska öppnas.
- Banken krävde rätt mycket arbete att hålla ajour. Veterankraft i Dalarna är jag övertygad om får bättre snurr eftersom man verkar på större område.

Privatsidan störst

Ludvikabon Jan Nordin som i november startade dalaavdelningen av bemanningsföretaget Veterankraft, som hyr ut erfarna och motiverade personer från 55 år och äldre, har kopplat cirka 50 resurspersoner till sig. Nu ska han kontakta till Resurs 55 knutna personer omgående. Hantverkare för ROT-uppdrag är den just nu eftersökta gruppen.
- Privatsidan dominerar typ barnpassning och arbeten i privatbostäder med ROT-avdrag. Men jag jobbar med att bearbeta företagssidan.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

BILDTEXT

Pensionerade sjuksköterskan Birgitta Eriksson i Ludvika jobbade inom Resurs 55:s verksamhet ett par år. Men om hennes namn nu förts över till bemanningsföretaget Veterankraft så tänker hon tacka nej till fler uppdrag.