Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

700 miljoners HVDC-order

Annons

På torsdagen offentliggjorde ABB en stark årsrapport och vinsten för 2012. På fredagen signerade ABB i Litauen en ny HVDC-order på 700 miljoner kronor.
Från Dalarnas största industri, ABB i Ludvika, ska levereras HVDC-transformatorer, shuntreaktorer, ventiler, kontrollsystem, kondensatorer och avledare. Kylsystemettas från ABB i Landskrona.
Beställare är den statligt ägda elnätsoperatören i Litauen, Litgrid AB.
Den 500 megawatt starka HVDC back-to-back-stationen ska ansluta Litauens 330kV-nät till Polens 400 kV-nät och med en 160 kilometer lång växelströmsledning integrera elnäten i de baltiska länderna med det kontinentala europeiska elnätet och bidra till utvecklingen av elmarknaden i EU. Den nya förbindelsen kommer också att stärka HVDC-länken med det svenska elnätet, NordBalt, som ABB för närvarande bygger.
– Utöver att underlätta för elhandel mellan Polen och Litauen kommer länken att öka stabiliteten i elnätet och ge tillförlitligare elleveranser i regionen, säger Per Eckemark, chef för ABB:s division Power Systems.