Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

700 miljoners HVDC-order

På torsdagen offentliggjorde ABB en stark årsrapport och vinsten för 2012. På fredagen signerade ABB i Litauen en ny HVDC-order på 700 miljoner kronor.
Från Dalarnas största industri, ABB i Ludvika, ska levereras HVDC-transformatorer, shuntreaktorer, ventiler, kontrollsystem, kondensatorer och avledare. Kylsystemettas från ABB i Landskrona.
Beställare är den statligt ägda elnätsoperatören i Litauen, Litgrid AB.
Den 500 megawatt starka HVDC back-to-back-stationen ska ansluta Litauens 330kV-nät till Polens 400 kV-nät och med en 160 kilometer lång växelströmsledning integrera elnäten i de baltiska länderna med det kontinentala europeiska elnätet och bidra till utvecklingen av elmarknaden i EU. Den nya förbindelsen kommer också att stärka HVDC-länken med det svenska elnätet, NordBalt, som ABB för närvarande bygger.
– Utöver att underlätta för elhandel mellan Polen och Litauen kommer länken att öka stabiliteten i elnätet och ge tillförlitligare elleveranser i regionen, säger Per Eckemark, chef för ABB:s division Power Systems.