Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

74-åring medicinförgiftad – men anmälan läggs ned

Bengt Olsson, 74, fick en felaktig parkinsondiagnos. I nio år åt han mediciner och blev bara sämre. När medicineringen stoppades frisknade han till.
Men nu lägger Inspektionen för vård och omsorg ned anmälan.
– Helt otroligt att de la ned det, säger Ingrid, Bengts före detta sambo.

DD berättade historien i ett reportage i somras. Bengt Olsson fick diagnosen parkinson av en läkare i Falun. Medicinering sattes in och till sist åt han 23 tabletter om dagen. Vintern 2012 blev han mycket sämre, fick hallucinationer, blev förvirrad och ramlade 7-8 gånger om dagen.

Personalen på äldreboendet där han då bodde tyckte inte att symtomen stämde med parkinson. I stället gjordes en utredning på Omvårdnad i Skönvik AB.
Där beslutade personalen i samråd med Ingrid att medicineringen skulle stoppas. Då vände det och Bengt började långsamt bli bättre. Han började gå igen, fick tillbaka språket och hängde med bättre i samtal. Han slutade också visa tecken på aggressivitet.
– Han var medicinförgiftad. Jag tycker fortfarande att han blir bättre. Nu äter han inga mediciner alls, bara Alvedon ibland, säger Ingrid.

Hon anmälde fallet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Men nu kommer beskedet att anmälan läggs ned. Skälet som IVO anger är att komplettering och förtydligande om vad anmälan avser har begärts. Men någon sådan har inte lämnats in.
– Det var ingen idé att komplettera eftersom det gått för lång tid, längre än två år, säger Ingrid.

Hon har även anmält saken till Patientskadenämnden som inte är klar med sin prövning än.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se