Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

80 km/timme på isen

Isbanan på Flosjön har varit igång sedan fyra veckor. Det är en långsiktig satsning som siktar på skridskoturister från kontinenten.

– Konceptet är att ha bra is varje dag så att besökare kan lita på att det är så, säger Thomas Dolk.

Även om det är aningen blött på isen är det bra förhållanden. Genom grenarna vid hamnen skymtar en vit yta fara över isen med orimlig hastighet.
Tövädret har möjliggjort isjaktsåkning till Wolfgang Immlers stora förtjusning.
– Det är bra nu. Värmen smälte snön och vinden har blåst bort det mesta av vattnet. Fast jag blev genomblöt ändå, säger Wolfgang Immler.

Under onsdagens tur så kom han upp i hastigheter på 80 kilometer i timmen. Vilket han mätte med GPS. När Thomas Dolk ringer Wolfgang och ber han komma till bryggorna för fotografering blir svaret nej. Han hade för kul och det blåste i fel riktning.

Till helgen väntas minusgrader och de senaste helgerna har folk hittat ut Flosjön. Isbanan är totalt 4,6 kilometer lång. Ett spår i mitten som går på tvären möjliggör för åkare att ta en kortare slinga på 2,7 kilometer.
– Vi var på gång med att dra banan runt hela sjön men orken räckte inte. Nästa år tror jag att vi kommer runt hela vägen, säger Thomas Dolk.

Dessutom byggs en curlingbana av Per Ersson som driver Värdshuset Dala-Floda och är aktiv curlingspelare.
– Sedan ska vi ha en iskarusell. Förr i tiden hade man det. Det består av en pinne och på där en tvärslå varvid i ena änden sitter en kälke. Olav Nordén ska konstruera den efter gammalt mått, säger Thomas Dolk.

Idén uppstod när Alf Tangnäs höll i ett projekt där deltagarna spånade idéer om hur de skulle utveckla bygden. Då kom förslaget om en isbana. För ett år sedan deltog en grupp ur Dala-Floda intresseförening på iskonferensen som hölls i Falun. Där kom de i kontakt med Runnis som har hjälpt intresseföreningen med att få igång isbanan. Ur det blidades Dala-Floda Skating som sköter banan.

Det finns utmaningar för att hålla igång verksamheten. Som jämförelse så uppgår Runnis verksamhet till en halv miljon kronor.
– Vi kommer inte upp i den summan men man måste upp på en viss nivå för att hålla igång maskiner och organisation. Vi som håller igång banan gör det här frivilligt men det svåra är att få många intresserade, säger Thomas Dolk.

Till sportlovet planeras en Flois-vicku. Då blir det bland annat igloo, flyguppvisning, iceracing och skidspår parallellt med isbanan.
– Jag kommer visa upp isjakten. Det är roligt för att när jag berättar att världsrekordet är 226 kilometer i timmen så blir även skoterförarna intresserade, säger Wolfgang Immler.

Seth Jansson
seth.jansson@daladem.se