Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

84-åringen våldtogs och hotades till livet * Åtalade 23-åringen minns inget


Hur han tog sig in har inte klarlagts. Väl inne utsatte 23-åringen den 84-åringen för vad som nu åtalas som grov våldtäkt. Chockad av detta blev hon slagen, hotad med mer våld och tvingade att lämna ifrån sig smycken, mobiltelefon och kontanter till ett värde av 6500 kronor. 23-åringen slutade med att varna henne för att anmäla honom, höll upp ett foto av hennes anhöriga och hotade att i så fall döda också dem.

Det var natten till den 18 november som den 84-åriga kvinnan vaknade av att en för henne okänd man överföll henne. Hon utsattes sedan för vad som beskrivits här ovan.
Gärningsmannen antas ha tagit sig in genom altandörren men det finns inga märken av inbrott.
På onsdagen åtalades 23-åringen för grov våldtäkt, rån och övergrepp i rättssak i anledning av övergreppet. Han har hela tiden nekat till brottet, även sedan hans DNA påträffats i offrets lägenhet.
– Han nekar med hänvisning till att han inte har något minne av att ha varit i offrets lägenhet, säger mannens försvarare, advokat Per Borgblad.
23-åringen hade tillgång till en lägenheten i närheten av brottsplatsen och vistades regelbundet i området. Misstankarna föll snabbt på honom och han greps redan dagen därpå. Han begärdes häktad men frigavs under häktningsförhandlingen då han inför sittande rätt levererade ett alibi. Friheten varade bara knappt tre timmar. 23-åringen anhölls närmast omgående i sin frånvaro, greps strax efteråt och häktades för gott den 26 november. Sen dess har han genomgått två så kallade paragraf 7-undersökningar, alltså en enklare rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den första led han inte av någon psykisk störning vilket även två tidigare undersökningar 2006 och 2008 kommit fram till.
I den senare har undersökande läkaren Susanne Nyberg ändrat sig. Störning kan nu misstänkas. Vilket betyder att 23-åringen kommer att skickas till rättspsykiatrisk undersökning om han befinns skyldig
Den nya undersökningen gjordes på begäran av försvararen Per Borgblad som oroats över klientens utveckling under tiden i häkte och ifrågasätter om det inte finns behov av vård.
23-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna vilket han i och för sig har för vana att göra. En personutredning konstaterar att han har kriminella värderingar, en kriminell livsstil, kriminellt umgänge och missbruksproblematik.
Angående umgänget så är två vittnen ur detta kallade till rättegången. dels en ung kvinna som nyligen lagförts för grov misshandel dels en man som en period var misstänkt för delaktighet i bankrånet i Svärdsjö. Båda förhördes under rånutredningen.
Främsta beviset mot 23-åringen är hans DNA påträffats i offrets lägenhet.
Bland riskfaktorerna räknar frivården också upp det faktum att 23-åringen återfallit i liknande brottslighet. 2006 dömdes han till två års sluten ungdomsvård för grov våldtäkt, grovt rån och rån. detta sedan han och några kamrater lurat två 17-åriga flickor till ett avskilt område i Göteborg och där misshandlat och rånat dem.
Fallet blev mycket omskrivet då en av flickorna våldtogs under mycket brutala former av 23-åringen. 17-åringen somutsattes för honom har senare framträtt öppet och kritiserat den i hennes ögon lindriga domen.
23-åringen frigavs 2007 och flyttade till Falun. Han åteföll efter tolv dagar i frihet i ett nytt rån. Han dömdes 2008 till två års fängelse för flera personrån. En av de fem män som sitter anhållen för rånet i Källviken natten till tisdagen är en nära anhörig till 23-åringen.


GUBB JAN STIGSON