Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

90-årige Bengt prisades för sina insatser för det älvdalska språket

90-årige Bengt Åkerberg fick i helgen ta emot det prestigefyllda språkpriset ÖvdalsByönn, för sina insatser för det älvdalska språket.
Priset delades ut i samband med boksläppet av Frost Anders dagbok, en bok som bland annat Bengt Åkerberg har arbetat med i närmare fyra år.

Mer för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Så länge får du vänta på vård för prostatacancer i Dalarna

Brudkronan har gått i arv – fyra generationer har burit den

TV: Dämpad stämning på plats dagen efter björnattacken - vi sände live

SÅ KÖPER DU PLUS

På Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen delades i lördags det årliga språkpriset ÖvdalsByönn ut. Årets pristagare blev Bengt Åkerberg, som tillsammans med Mats Westerling och Mats Elfquist har arbetat med att ge ut boken Frost Anders dagbok, något som de tagit dem nästan fyra år.

Utöver ett diplom fick Bengt även en snidad björn och en prissumma på 10 000 kronor som tack för sin fleråriga insats för älvdalskans överlevnad.

Bengt Åkerberg har bland mycket annat även hållit kurser i Älvdalen och i sin bostad i Bromma. Han har även sammanställt den älvdalska grammatiken i ett storverk som kom ut år 2012.

Priset delades ut i samband med boksläppet av Frost Anders dagbok. Boken innehåller mängder av anteckningar som skrevs år 1946 av Frost Anders, på regelbunden älvdalska.

Priset finansieras av Konsum Norra Dalarna, som även håller på att profilera butiken på älvdalska.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android