Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

A-traktor föreningen: "Det är några få som förstör för alla"

A-traktorer blev onsdagskvällens hetaste ämne på Centralskolan när föreningar och allmänheten var inbjudna till ett informationsmöte med polisen för att få stopp på buskörningar.
Matilda Thorud är ordförande för traktens A-traktor föreningen, och hon tycker att det är för enkelt att folk skyller på dem.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

– Det är några få som förstör för alla. Och sen är det mest bilar som sladdar runt nattetid, folk som fyllt 18 år och har B-körkort. Det brukar komma fram efter ett tag, men det kommer inte fram direkt och då får vi först skulden för det. Det dras över en kam att det är A-traktorer som ställer till det, säger ordförande Matilda Thorud, 16 år.

Kommunpolis Lena Ronnerstedt Eriksson håller med om att det är ordning och reda på många av A-traktorerna.

– Det är många som har det som ett stort intresse. Och det är många som inte vill riskera sitt framtida körkort. Så jag tror många sköter sig ja, säger hon.

Mötet är en del av det medborgarlöfte som infördes i januari av kommunen och polisen för att försöka komma åt problemen med vissa fordon i Malung.

Intresset var stort, över 50 personer fyllde salen, och flera föreningar var på plats, bland annat Malungs skoterklubb, Malungs motorklubb och A-traktor föreningen.

A-traktor föreningen startade i mars 2015, efter att intresset för A-traktorer i Malung har ökat stort de senaste åren. Samtidigt ökade buskörningarna.

– Visst finns det några få som buskör men de är inte del av vår förening. Det är därför det är superviktigt med informationsträffarna. Det behövs komma fram till ytan att det inte är vi. Vi behöver till att förebygga det här och få bort det från Malung, säger Matilda Thorud.

Vad gör ni i föreningen?

– Vi träffas mycket, har möten, åker ut på grillningar. Vi åkte till exempel till Älvdalen på musik och motorveckan tillsammans. Mycket motorbaserat, förklarar hon.

Hur ser ni till att era A-traktorer är lagliga?

– Alla ansvarar för sitt eget fordon, men alla sköter sig i föreningen. Det är ett krav från styrelsens sida. Det är bara några få år kvar till körkortet. Och det är mysigt med A-traktor att det går lite sakta, att ragga på i sin egen fart, det är det som är grejen, säger Matilda Thorud.

Läs mer om Malung här