Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB invigde nytt packningscenter

ABB Power Transformers i Ludvika har rekordbeläggning och ska i år och nästa öka tillverkningen från ett 50-tal till 70-80 stora krafttransformatorer. För denna ökning invigdes på måndagen nytt packningscenter för komponenterna som skickas med varje tungtransport.


På plats på podiet för att klippa blågula bandet var vd för ABB-Sverige Johan Söderström, Ludvikachefen Carl-Johan Linnér och enhetschef för Power Transformers Magnus Ström.
Dessförinnan premiärvisades för en publik av ABB-anställda, entreprenörer och gäster en film om Ludvikas transformatorhistoria - och hur dagens transformatorer på upp till 400 ton hamnar hos nöjda kunder i Norge, Kina, Brasilien... Ja, över hela världen där HVDC (High Voltage Direct Current eller högspänd likströmsöverföring) används för att överföra elkraft över långa avstånd. Filmen läggs ut på Youtube.

Bandet för invigningen ABB:s nya packningscenter klipptes av Johan Söderström. Nya hallen påbyggd på långsidan av stora transformator-montage-verkstaden. Hallen mäter 65 x 20 meter x 18 meter i takhöjd.
– Ni har gått från bättre, till bättre-bättre och bäst, sade Söderström till de samlade Transformers-anställda och eldade på för att få ljudligt bifall när han bl a talade om hur ABB-Ludvika bidrar till koncernens mycket goda resultat.
Carl-Johan Linnér berömde bl a projektledare och chefen för packningscentret Hooman Javvi samt entreprenören Skanska för att än en gång genomfört ett bygge inom både tidsram och budget.

Hur mycket investeras för Power Transformers kapacitetsökning?
– Just nu cirka 100 miljoner kronor: denna 1 400 kvadratmeter nya hall, ny sax för kärnplåt, en ny torkpanna och lite mera, säger Magnus Ström.

Fördelarna med ytterligare utrymmen?
– Packningscentret frigör ytor och ger en bättre logistik och ökad flexibilitet i transformatorverkstaden. Vi slipper packlådor och stå och packa genomföringarna och annat, där vi kör in våra specialjärnvägsvagnar och lastar själva tungkollit som kan väga 400 ton.
–Det är Ultra-HVDC sidan som driver på investeringarna.

Leif Elggren är veteran i packgruppen med 42 år på Asea och ABB. Han berättar hur glada man är över att få fräscht nytt packningscenter med två egna tiotons traverser. Själv packar han specialmaterial som ska gå med leveranserna till Kina och Indien.
– Det är inte riktigt klart ännu om vi ska arbeta två- eller treskift, säger han om uppskruvade tempot på utleveranser från ABB-Ludvika.

Boo Ericsson
ludvika@daladem.se