Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABB:S delår i siffror

Annons

– Om man utgår från den fortsatt osäkra konjunkturen är vi väldigt nöjda med resultatet. Vi är glada och positiva till att vi står oss på marknaden, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige i samband med att den globala industrikoncernen ABB:s delårsrapport släpptes under torsdagsförmiddagen.

Resultaten var dock sämre än många marknadsanalytiker hade förväntat sig.

Intäkterna steg till 10 225 miljoner dollar, från 9 663 miljoner dollar ett år tidigare. Enligt Reuters sammanställning hade analytiker i genomsnitt räknat med en nettovinst på 791 miljoner dollar.

Det mest anmärkningsvärda var orderingången som föll med 7 procent till 9 312 miljoner dollar, från 10 052 miljoner dollar. Förväntningarna var en ökning till 10, 2 miljoner dollar.

Aktien hade mitt på dagen sjunkit med 6,8 procent.

– Stora order, de på över 15 miljoner dollar från de större industri-och kraftbolagskunderna, har minskat. Färre har varit ute på marknaden. Men vi räknar med att de stora orderna kommer med tiden, även om det är svårt att spekulera i exakt när, säger Johan Söderström.

– Sedan finns det ju även ett samband med minskad orderingång och att vi fokuserar på kärnverksamheten i Power systems. Vi har blivit mer selektiva i vårt projekturval.

Hur går det för verksamheten i Ludvika?

– Vi redovisar inte siffror för specifika verksamheter, men verksamheten i Ludvika är oerhört väsentlig för ABB i Sverige och globalt.

– Vi har ju investerat otroligt mycket pengar i Ludvika de senaste fem åren, med invigningen av HVDC-byggnaden som exempel.

Vi ser ljust på framtiden. Vi har nettoökat vår personalstyrka, och uppdaterat lokaler och utrustning,

Hur många anställda har ni i Ludvika?

– 2 800. De senaste åren har vi ökat med några hundra personer.

Hur många är inhyrda från andra företag?

– Det är olika från olika projekt, men det är ett antal. Vi brukar inte kommentera det.

Hur är orderläget i Lud­vika?

– Vi har en god orderbas.

Hur påverkar nybyggnationen av bostäder samt dåliga kommunikationer i Ludvika ABB?

– Det är oerhört positivt att det byggs nya bostäder. Vi, främst Carl-Johan Linér försöker se till att vi ständigt har ett gott samarbete med kommunen. Nummer ett är att säkerställa att Ludvika är attraktivt. Skolor och bostäder är viktigt.

– Vi jobbar också med infrastrukturfrågorna tillsammans med kommunen, även om jag tycker är kommunikationerna är okej.

Hur ser den närmsta framtiden ut vad gäller eventuella nedskärningar eller nyanställningar?

– Vi är ödmjuka inför framtiden, vi följer världsmarknaden som är något osäker, och mer än så är det svårt att uttala sig om. Men vi har som sagt en bra utgångspunkt, och jobbar stenhårt.

Slutligen vill Johan Södergren passa på att skicka ett tack till alla duktiga medarbetare. Han berättar att de i år även har ett rekordantal sommarjobbare, 900 stycken i Sverige.

ABB Kvartal 2, 2013 Kvartal 2, 2012

Intäkter 10 225 9 663

Orderingång 9 312 10 052

Rörelseresultat 1 188 1 001

Resultat efter skatt 763 656

Resultat per aktie 0:33 $ 0:29 $

Siffror i miljoner dollar om ej annat anges. (TT)

Helena Wedin
helena.wedin@dt.se