Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF Nordöstra gav Moderaterna miljoner

Brunnsviks nedläggning i Ludvika upprör fortfarande många. En anledning till flytten till Borlänge var förluster om 11,7 miljoner kronor åren 2009-2010. Men 2011 hade ABF Nordöstra ändå råd att ge bort 11,5 miljoner till moderaterna i Medborgarskolan. Trots det har ABF:s förbundsledning fullt förtroende för avdelningens styrelse.

År 2002 tog ABF Nordöstra och Medborgarskolan tillsammans över Väddö och Södertörn folkhögskolor från landstinget i Stockholm. Men de blev osams och 2011 betalade ABF Nordöstra 11,5 miljoner till Medborgarskolan för att de skulle lämna styrelsen. Det var miljoner som kunnat gå till Brunnsvik istället.

Om man kan välja mellan folkbildning för arbetarrörelsen och att betala Moderaterna i Medborgarskolan – vad tycker du är rätt prioritering?
– Jag kan inte sitta och döma över de bedömningar man gjort i ABF Nordöstra och hur de hanterade sin ekonomi i det läget, säger ABF:s förbundsordförande Helen Pettersson.

Något köp var det inte fråga om, eftersom stiftelsen äger sig själv. Men ABF Nordöstra betraktade det ändå som ett köp och tog upp de 11,5 miljonerna som en tillgång i sin egen årsredovisning. Det var helt fel enligt den statliga Bokföringsnämnden. Posten borde strykas helt – men då utraderas ABF Nordöstras egna kapital helt och hållet.
De gav därmed i princip Medborgarskolan 11,5 miljoner utan att få något för pengarna mer än ett stort hål i kassan.

Idag har vi facit av den och andra misslyckade affärer: ABF Nordöstras ekonomi är i trasor. ABF:s förbundsledning har hittills i år lämnat 9,58 miljoner i krediter, men bara för att rädda ABF Nordöstra och deras tre folkhögskolor.
ABF:s statsbidrag får endast användas inom folkbildningen. Men i verkligheten har mycket av stödet gått till att hålla ABF Nordöstras privata friskola Säbyholm naturbruksgymnasium under armarna.
– Vi har prioriterat att man ska betala löner och sociala avgifter, så att inte tredje person ska bli drabbad, säger ABF:s förbundssekreterare Annika Nilsson.

Med tredje person menar hon de elever i Säbyholm som riskerar att inte få avsluta sina utbildningar och få examen. Skolan är ruinerad och ska läggas ner eftersom den misskötts så mycket att Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) nyligen stoppat intagningarna till vårterminen.
Det är mycket inom ABF Nordöstras sfär som gått snett. Det vimlar av fel i årsredovisningar, olagliga lån och andra penningflöden mellan moderföreningen, skolor och bolagen. Om det har Dala-Demokraten skrivit många artiklar det senaste året.

Nu har ABF:s förbundsstyrelse svarat på ett antal frågor från tidningen om detta och skriver att:
”Från vår sida är det aldrig acceptabelt att någon inom vår samlade organisation begår någon form av brott. Lika viktigt är att påstådda brott utreds av de rättsvårdande myndigheterna så att eventuellt ansvar och skuld avgörs och hanteras enligt gällande svensk lag.
Ansvaret för att hantera den uppkomna situationen åvilar i detta fall avdelningens styrelse. Det som skett i ABF NÖSS har naturligtvis skadat ABF och resan för att reparera detta kommer att ta tid. Vi känner dock att den nuvarande ledningen för ABF NÖSS i form av t.f. ombudsmannen, ordförande och styrelse tar lika allvarligt som vi på situationen. Det visar exempelvis styrelsens beslut att tillsätta en utredning för att klargöra hur denna situation uppkommit.”

Det blir ju som att de ska utreda och anmäla sig själva?
– De kommer att begära att en extern person ska gå igenom allt, säger Annika Nilsson.
– Jag har pratat med personer som är beredda att gå till konkursförvaltare eller ekobrottsmyndigheten för att anmäla ABF Nordöstra och bolagens styrelser för diverse olika brott.
– Om man har bevis för att det pågått ekonomisk brottslighet så tycker jag inte bara att det är bra, utan att man ska göra det, säger Annika Nilsson.
– Det är en skyldighet, säger Helen Pettersson.
– Sitter man med sådan information så ska man göra det. Vi har aldrig tvekat när vi hamnat i lägen där vi haft bevis för olika form av brottslig verksamhet. Senast var det för 14 dagar sedan i Uppsala, säger förbundssekreterare Annika Nilsson.

ABF:s förbundsledning har känt till en hel del av oegentligheterna under lång tid men det dröjde innan de började agera.
– Från sommaren och framåt har vi gjort allt för att hjälpa avdelningen att få ordning och reda, att få transparens, att reda ut vad det är som hänt och hur man ska kunna gå vidare framåt. Vi har gjort allt som vi kan för att se till att det här ska gå bra, säger Annika Nilsson.

Transparens säger du: När ombudsmannen Tommy Hindrikes i somras blev föremål för en intern utredning sades det från början att den skulle vara transparent. Men ABF Nordöstras ordförande Gunnar Sahlin hemligstämplade alltihop. Förbundsledningen beställde i våras ett revisions-PM om ABF Nordöstra. Det är också hemligstämplat. Det finns styrelseprotokoll från ABF Nordöstra där det står att man förbjuder ledamöterna att prata om vad som sagts på mötena, förutom det som står i beslutsprotokollen. Är det transparent tycker ni?
– När det gäller utredningen som Gunnar Sahlin gjorde får han svara för den. Jag har inte ens sett den och jag litar på att de gör rätt bedömning. När det gäller revisions-PM:et så är det internt arbetsmaterial, säger Annika Nilsson.

Trots allt som hänt har förbundsledningen ändå fortsatt förtroende för ABF Nordöstras styrelse, men de kräver samtidigt att allt som inte har med folkbildning läggs ner. Det ska bli slut med aktiebolag, friskolor och affärstänkande. Nu är det studiecirklar, kulturprogram och folkhögskolor som gäller.

I Sollentuna där ABF Nordöstra har sitt säte känner sig många i föreningen vanmäktiga. De tycker att ledningen och styrelsen har mörkat problemen och att de som är kritiska utestängts.
De tycker också att det är fel att förbundsledningen stöttar den sittande styrelsen och inte dem som vill rätta till saker och ting. Andra är oroliga för att det som hänt ska påverka valrörelsen.
– Jag förväntar mig att medlemsorganisationerna lyfter det till årsmötet eller till ett extra årsmöte. De får också se till att det händer något. Vill man ha en prövning av styrelsen eller vill något annat så får man också ta de initiativen. Man kan vara helt trygg i att vi inte sitter mörkar någonting från vår sida och att vi har våra grundvärderingar väldigt klara för oss.
– Det är klart att man ska känna sig hemma och trygg och hemma i den organisationen och det är därför vi vidtar de åtgärder vi gör för att hjälpa till att lösa situationen, sägendsordförande Helen Pettersson.

Svante Isaksson