Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ABF Nordöstras ombudsman sparkas

ABF Nordöstra Stor-Stockholms ombudsman Tommy Hindrikes har fått sparken. Han har varit chef för Brunnsviks folkhögskola, tre andra skolor samt ett utbildningsföretag. Det har varit mycket turbulent under många år med dåliga affärer, stora konflikter med elever och personal inte minst i samband med den hett debatterade flytten av Brunnsviks folkhögskola från Ludvika till Borlänge. Konsekvensen blev att Tommy Hindrikes fick gå.

– Han får gå av två skäl. Dels har han inte längre styrelsens förtroende på grund av hur verksamheten har skötts och dels för att han anlitat svart arbetskraft vilket inte är så lämpligt om man arbetar inom arbetarrörelsen, säger ABF Nordöstras ordförande Gunnar Sahlin. Det är tillräckligt för att bli uppsagd av personliga skäl.
Hindrikes har varit avstängd från jobbet sedan i juni och får sex månaders lön under uppsägningstiden från och med 9 oktober.

Den direkta anledningen till att skandalen avslöjades var en artikel i Dala-Demokraten 14 juni. Då berättade vi att ombudsmannen bland annat betalat svart för byggarbeten på sina privata fastigheter. I artikeln sa Gunnar Sahlin: ”Vi ska tillsätta en oberoende utredning och kommer att ha full öppenhet kring den”. Så blev det inte. Utredarens namn hemligstämplades och den utredning han gjort lämnas nu inte ut trots det tidigare löftet.
– Den är inte officiell. Vi är inte en offentlig instans, säger Gunnar Sahlin idag.

Den 27 augusti i år samt 5 november i fjol skrev Dala-Demokraten om de stora ekonomiska svårigheter ABF Nordöstra brottas med på grund av sina vidlyftiga affärer kring bl.a. Brunnsviks folkhögskola. Skulderna uppgår totalt sett till många tiotals miljoner och alla verksamheter utom en går i dag med förlust. Det är de affärerna som bidragit till att ombudsmannen Tommy Hindrikes nu tvingats gå.
– Vi behöver en annan typ av chef när vi nu går in i en mer stabiliserande fas, säger Gunnar Sahlin.

Men Hindrikes är inte den enda chefen som nu lämnar ABF Nordöstras sfär. Även Brunnsviks rektor Sofie Wiklund har slutat och ska nu bli frilansande konsult i samarbete med Tre V Management AB. ”Sofie har en bakgrund från flera ledande positioner inom utbildningssektorn och andra politiskt styrda organisationer. Hon har även verkat som journalist vilket gett henne den kommunikativa förmåga som behövs för att nå fram till såväl politiker som tjänstemän och medborgare. Ett av Sofies specialistområden är att i kommuner skapa strategier och förutsättningar för att deltagare i försörjningsstöd går från utanförskap till utbildning och arbete”. skriver Tre V Management AB på Facebook.

Även ABF-ägda naturbruksgymnasiet Säbyholms rektor Olle Olsson har slutat. Anledningen är att han saknar formell rektorskompetens enligt Gunnar Sahlin.

Svante Isaksson

Fotnot: Vi har utan framgång sökt Tommy Hindrikes för en kommentar.