Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Adjö till generaldirektör AF-Angeles

Ica-Stig, Ica-Jerry och liknande brukar kända personer från tv och reklaminslag kallas. Om Angeles Bermudez Svankvist kan kallas AF-Angeles är oklart. Från och med i går vid lunchtid är hon i alla fall inte generaldirektör (GD) för Arbetsförmedlingen, AF, längre.

Bermudez Svankvist kämpade hårdare än någon annan GD tidigare som känt att falluckan under fötterna börjat öppna sig. Styrelsen för AF meddelade för några dagar sedan att den inte hade förtroende för Bermudez Svankvist. Ändå sade hon att hon skulle sitta kvar, ”business as usual” (verksamhet som vanligt).
För regeringen var affären Bermudez Svankvist både bra och dålig. Den fick en annan att skylla den höga arbetslösheten på, än sig själva och möjligen den kärva konjunkturen.

Det liknar de där amerikanska rättegångsscenerna i tv och filmer då i mordfall försvarsadvokaten lanserar en annan tänkbar gärningsman än sin klient.
I linje med det kunde den höga arbetslösheten, i alla fall delvis, sägas bero på att Bermudez Svankvist och hennes arbetsförmedling inte hade skött sitt jobb nog bra.

Strålkastarljuset föll på någon annan än regeringen i fallet med den höga arbetslösheten. Samtidigt sades ju Bermudez Svankvist länge vara en favorit-GD för Reinfeldt och Borg.
Och nu har de och deras minister Hillevi Engström varit tvungna att avskeda henne. Detta trots att hon en kort tid var en bättre alternativ gärningsman till den höga arbetslösheten än den internationella konjunkturen. Nu faller blicken åter på alliansregeringen.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se