Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AFA kan bekosta rivningar

Som väntat beslutade samhällsbyggnadsnämnden i onsdags att förorda rivning av ett hus i Ludvika och fem hus i Grängesberg.

Innan projektet kan upphandlas och rivningarna börja, ska kommunfullmäktige anslå pengar.
Samhällsbyggnads ordförande Sören Finnström (S) hoppas att det gamla restauranghuset vid Valhallavägen i Ludvika samt ”HSB-huset” i västra Grängesberg och fyra hus på Öraberget i Grängesberg är borta inom ett år.

Särskilt tillfreds verkar han vara med att politikerna var eniga om att så snabbt som möjligt sanera undan restauranghuset.
– Huset är nog ordentligt igenspikat, men det vore inte bra om småbarn tog sig in där. Jag har varit in där och tittat och huset vore en farlig lekplats.
Finnström ser också fram emot rivningen av HSB-huset vid Skivbrytarevägen.
– Det ser vedervärdigt ut.

Tror du att allmänheten kommer att applådera rivningsbeslutet?
– Det tror jag säkert. Huset vid Valhallavägen är en skamfläck för Ludvika och flera har stött på mig och framfört att det inte får se ut så vid infarten till stan.
Hur rivningsjobben ska finansieras är ännu oklart. Kommunens ekonomichef Rune Wikström tycker att det är viktigt att rivningarna inleds i år så kostnaderna kommer med i bokslutet för 2013.

Han konstaterar att kommunen även i år troligen får tillbaka försäkringspengar från AFA. I fjol uppgick återbetalningen till 26,4 miljoner och Wikström gissar att det kan röra sig om ett liknande belopp i år.
– Den extraordinära intäkten kan då matchas mot den extraordinära kostnad som vi får för rivningarna av husen, förklarar ekonomichefen.

Enligt det underlag politikerna fick ta del av så beräknar fastighetschefen Stefan Andersson rivningskostnaden till 7,5 miljoner kronor. 1,7 miljoner för restauranghuset, 1,8 miljoner för HSB-huset och fyra miljoner för husen på Öraberget.
– Det där är en grov uppskattning, det är inget som säger att det behöver bli så dyrt. 7,5 miljoner för att ta bort de där husen låter lite mycket, säger Jan-Ola Sandström (C).

Han gick in i nämnden som ordinarie ledamot som ersättare för frånvarande andre vice ordföranden Jan Willner (C). Trots de befarade kostnaderna var det en självklarhet för Sandström att säga ja till rivningsförslaget.
– Det är svårt att göra något annat av de där husen. Husen ser inte bra ut och dessutom kan vad som helst hända om yngre människor ta sig in i husen.

Torbjörn Granling/DT