Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägaren: Lofthuset ska byggas upp igen

– Det är förstås tråkigt att Lofthuset brann ner. Men tack och lov är jag inte på plats, säger Linus Andersson, ägaren till Wanbo herrgård.
Oavsett vad polisens tekniska undersökning ger för svar är dock en sak klar – Lofthuset ska återuppbyggas.

Linus Andersson är väl uppdaterad om tisdagsmorgonens våldsamma brand. Men i det här läget planerar han inte för att besöka den anrika fastighet som varit i hans familjs ägo sedan 1920, då hans farfar köpte den.
– Jag var ju dit nyligen. Men det lär kanske bli ett besök om och när det blir ett skarpt läge beträffande återuppbyggnaden.

Linus Andersson övertog herrgårdsfastigheten med tillhörande egendom fullt ut 1982, då han löste in sin farbrors andel. Sedan dess har flertalet entreprenörer hyrt och drivit konferens- och hotellverksamhet i herrgårdens byggnader.
De senaste i raden är Anders Eklund och Susann Karlsson som drivit anläggningen sedan 2009, men som sedan i höstas är i färd med att sälja rörelsen vidare.
Det är också med anledning av den pågående verksamheten på herrgården som Linus Andersson gärna ser att brandresterna städas bort så fort som möjligt. Han är samtidigt väl medveten om att polisens brandtekniska undersökning måste klaras av först.

Vad beträffar undersökningen kan dalapolisens presstalesman, Bo Eriksson, bara hänvisa till ett rykte som påstår att teknikerna är på plats i slutet av veckan.
– Om det stämmer så ska den tekniska undersökningen kunna starta under torsdagen eller fredagen.
Och som Bo Eriksson redan påpekat rubriceras en brand som misstänkt mordbrand när orsaken inte är klarlagd:
– Den rutinen har vi när människor skadas eller om det handlar om stora värden, som i det här fallet.

När det gäller värdet är Linus Andersson trots allt tacksam för att inte Kuskhuset, strax intill den brandhärjade byggnaden – eller huvudbyggnaden (”Snillepanget”) brann ner.
– Det hade varit den riktigt stora katastrofen. På Lofthuset har ändå de kulturhistoriska värdena naggats i kanten under årens lopp efter flera ombyggnader.
– Och jag har för mig att byggnadens äldre del tidigare i år tilläggsisolerades och fick ny ytterpanel.
Under de närmare 100 år som herrgårdsfastigheten ägts av familjen Andersson har det enligt Linus Andersson aldrig inträffat en brand.
– Inte så vitt jag känner till i alla fall. Men det är klart att man hajar till lite med tanke på att det under senare tid inträffat flera bränder i Smedjebacken.

Harri Sternljung/DT