Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ägg köps in utifrån
Det var i förra veckan som Benny Larsson köpte ett paket ägg och började funderade över varifrån äggen från märket Dalaägg kom från.
– Jag brukar kolla upp vart varorna kommer från, berättar han.
– Jag tycker att det ska vara riktigt.

Men äggen från de frigående hönorna i kartongen framför honom visade sig att inte alls var från Dalarna.
På kartongen står det klart och tydligt både "Närproducerat i Dala-Husby" och "Vi har äggen från hjärtat av Dalarna". Men sifferkoden på äggen i Benny Larssons kartong, visar att de är från Väderstad i Östergötland.
– Det är falsk marknadsföring, säger Benny Larsson.

Det är inte första gången som Dala Ägg är ute i blåsväder gällande äggens härkomst. Då gällde det deras ekologiska ägg. Men Dala Ägg förklarar att historien har en naturlig förklaring - att det dels är det brist på ägg i landet och förseningar med de nya kartongerna.
– Var 14:e månad byter man ut hönsen i hönsproduktion och det gör alla, förklarar Anna Stille som är kvalitetsansvarig på Dala Ägg.

Just bytet av höns är anledningen till varför äggen tillfälligt kommer från andra ställen i Sverige, då de nyinköpta hönorna inte producerar alla storlekar ännu.
För nuvarande har företaget fått komplettera sina ägg med ägg från grossisten Stjärnägg. Men det är sant att det få ägg från närområdet som hamnat i butikerna.
– Det har varit från Motala, Värmland och ända nere från Skåne tyvärr, säger Anna Stille.
Anna Stille menar att Dala Ägg har haft en löpande diskussion med livsmedelsverket. Enligt henne är de medvetna om Dala Äggs problematik med att kartongerna säger en sak och att produkten är en annan.
– Vi har fått tillåtelse att göra slut på det parti av kartonger vi har och vi har beställt nya som blev försenade, förklarar Anna Stille.

Men Dala Ägg har försökt informera kunderna om problemet och sen i förra veckan har Dala Ägg börjat förtydliga informationen på kartongen med hjälp av etiketter. På företagets facebooksida står det också förklarat att företaget måste köpa in vissa ägg för tillfället. Det framgår även på deras hemsida.
Om ungefär 2-4 veckor ska dock alla ägg från Dalaägg vara från just Dalarna. Och därefter kommer äggen ha dalagaranti i 22 månader, innan hönorna byts ut nästa gång igen.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se