Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ahlbäckpriset till Lars Melander

Lars ”Melis” Melander är 2013 års Johan Ahlbäckpristagare.
– Det känns verkligen stimulerande, säger Melander.
Han är imponerad av Johan Ahlbäcks bilder, särskilt bilderna som gestaltar kroppsarbetaren.
– De är väldigt starka och bra bilder.

Vem är då Lars Melis Melander? På visitkortet står det konstnär, illustratör och satiriker. Han är 64 år gammal, född och uppväxt i Helsingborg men bor numera i Uddevalla. Som ung hoppade Lars Melander av sina gymnasiestudier och blev i stället sjöman. Han arbetade på flera fartyg som fraktade varor jorden runt. Lars Melander var jungman, lättmatros och matros.

I början på 1970-talet utbildade han sig på Konstfack. Lars Melis Melander började tidigt publicera sig i fackförbundstidningen Sjömannen. Det har blivit uppemot ett 100-tal teckningar i nämnda tidning. Melander har även medverkat i Livsmedelsarbetarförbundets tidning Mål och Medel.
Under 25 år tecknade han satirer på Bohuslänningens ledarsida men när tidningen hamnade i Stampenkoncernen och fick en ny ledning som dessutom började ha synpunkter på hans bilder, ja då sade han tack och adjö till fortsatt samarbete.
Melanders återkommande tema är att skildra sjöfolkets arbetsliv men även rättvisa och miljö. I Sjömannen har Lars Melander publicerat serien Eddie som tar upp olika politiska frågor.
Det har genom åren blivit en mängd olika utställningar. Lars Melander är för närvarande aktuell med en separatutställning i Trollhättans konsthall. Här ställer han ut skulpturer/objekt. Han har genom åren fått olika priser, utmärkelser och stipendier, bland annat Seko-Sjöfolks kulturpris, Odyssépriset och Svenska Sjöfolksförbundets kulturpris.

Johan Ahlbäckstiftelsens prismotivering lyder bland annat: ”… Till skillnad mot många andra konstnärer som målat och tecknat båtarna skildrar Lars Melander arbetarna och arbetet, en verklighet de flesta inte känner till. Han har också, liksom Johan Ahlbäck, fortsatt att skildra sitt tidigare yrkesliv i sin konst. Därtill har Lars Melander ett starkt patos för miljöfrågor vilket också framkommer i hans illustrationer.”
Som brukligt är kommer årets pristagare att få ställa ut sina verk i Meken i Smedjebacken nästa år vid den här tidpunkten på året. Lars Melis Melander är spänd inför mötet med den forna verkstadslokalen.

– Det blir inte lätt att efterträda en sådan gigant på området som den finske arbetarkonstnären Reino Laitasalo. Jag siktar på att ställa ut mina skulpturer och objekt, säger en påtagligt nöjd Lars Melis Melander.

Ulf Lundén
ulf.lunden@daladem.se