Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aino Trosell: ”Jag blev författare när jag svetsade”

När bygdens dotter, Aino Trosell kom till Malung på sin biblioteksturné i Mitt Medialand blev det publikinvasion. Det kom 76 personer för att lyssna på författarens målande beskrivning om sig själv och sin senaste bok.

Aino Trosell känner tacksamhet och glädje över att komma hem till Malung och prata Malungsmål och berätta om sitt författarskap.

– Jag har många läsare i Malung, det är en tolerant befolkning fast jag har bränt ner Lisellska huset, säger hon och syftar på boken Tvångströjan.

Aino Trosell läste ur senaste boken, Varning för vilt. En bok som går som följetång i MittMedias 18 e-tidningar. Boken innehåller tio berättelser där deckarhjältinnan Siv Dahlin är huvudpersonen.

– Siv Dahlin är som mönstret i tapeten, ingen lägger märke till henne men hon lägger märke till det ena och det andra. Hon är min arbetskamrat.

Publiken fick höra om hennes väg till att bli författare på heltid och hur mycket besöken på biblioteket i barndomen betydde. Några drömmar om att bli författare hade hon inte.

– Att leva professionen fanns inte på kartan.

Men så blev det, hon blev författare på heltid 1985 och Varning för vilt är hennes 24:e bok.

– Efter att jag fyllde 60 tar jag mig friheten att kalla mig författare i alla genrer.

När Aino Trosell flyttade till Göteborg i ungdomen utbildade hon sig till socialarbetare. Efter utbildning fick hon jobb i det hon utbildat sig till, det var ett tufft jobb och hon gick in i väggen.

– Jag hade inte skrattat på ett halvår.

Hon slutade och fick jobb som svetsare på Arendalsvarvet, det var lika bra betalt som det gamla jobbet.

– Det blev en lisa för själen och det var skönt med ansvarslösheten.

På 1970-talet fanns inga hörlurar med musik, tack vare det hörde hon bara sitt inre när hon svetsade. Det var så hennes debutroman Socialsvängen föddes. En bok där hon hämtade material från sitt år som socialarbetare.

Många böcker senare är hon en etablerad författare och hon berättar att det pågår en filmatisering av hennes bok Isbränna, av samma regissör som till filmen Efterskalv.

Aino Trosell avslutade föredraget med att läsa en lustig text om hur en roman blir till och riktade ett tack till publiken.

– Tack alla ni som skriver i Skinnarbygd och Öfre Gäldet, det är en väldigt rik bygd på kulturhistoriska berättelser.