Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkessons är först ut

Åkessons Bilcenter lämnar Åkerö för etablering vid riksvägens norra infart.
Den nyheten presenterades vid kommunens företagarfrukost i går morse.
– Det här känns jättebra! Vi har funderat på det här i fem år, berättar ägarna Anders Jansson och Roger Andersson.

Det har varit mycket hemlighetsmakeri och många spekulationer om vilket företag som skulle bli först med att etablera sig mellan Statoil och Bilkompaniet och järnvägen i Leksand.

Nu är det klart – det blir Åkessons Bilcenter som lämnar Åkerö för att flytta tillbaka till Noret.
– Ja, så blir det. Från början fanns företaget i källaren på gamla OK-macken här bredvid pingstkyrkan och sen flyttade vi tvärs över gatan nedanför Allans Sport där det är parkering i dag. Till Åkerö kom vi 1987, berättar Roger Andersson som sedan 1999 äger företaget tillsammans med Anders Jansson.
Om flytten till Leksands norra infart säger Anders Jansson – som är svärson till Kjell Åkesson som grundade företaget 1969:
– Vi har länge tyckt att infarten till Leksand inte ser något vidare ut. Nu kan vi bygga något som vi tycker är attraktivt och som förhoppningsvis kan locka folk att svänga in.
– Självklart bygger vi i trä och falurött och med så många lokala entreprenörer och hantverkare som möjligt, betonar de båda.

Företaget har i dag åtta anställda och räknar med att nyanställa två-tre personer – för nu är det nysatsning.
– Absolut! Vi började skissa på det här redan för fem år sen. Men då blev det lågkonjunktur, sen vände det upp igen och så gick det ner och nu – ja nu är det dags att göra slag i saken, säger Roger Andersson.
Om allt går som planerat så blir det invigning om ungefär ett år.
– Då firar vi också tioårs-jubileum som återförsäljare till Hyundai som faktiskt är femte största biltillverkaren i världen, säger Anders Jansson – som inte vill prata kronor och ören om satsningen, men gärna berömmer både kommunen och Hyundai för stöd och förtroende.

Kommunens näringslivschef Per Strid välkomnade bilföretagets nysatsning och berättade vid frukostmötet att det finns ytterligare intressenter som vill etablera sig i området.
– Och när det nu blir känt att vi är i gång så kommer säkert ännu fler att höra av sig.

Annki Hällberg/DT