Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: Inget tyder på kriminell uppgörelse


Offren för måndagskvällens rån mot en villa i Källviken vårdas ännu på sjukhus för sviterna av vad de utsattes för. Under tiden har åklagaren PG Persson försatt en av de fem anhålla på fri fot. Övriga är fortsatt misstänkta för grovt rån. Om motivet säger Persson:
– Det finns inget som tyder på någon kriminell koppling. De verkar helt enkelt ha gått in bara för att råna...

Det var vid 22-tiden på måndagskvällen som okända män trängde sig in i villan i Källviken. Den 22-årige sonen misshandlades med tillhyggen och har vårdats för tand- och ansiktsskador.
– Båda är kvar på lasarettet, men så vitt jag förstått är det mest på grund av psyskiska effekter av vad de varit med om, säger PG Persson.
Att privatpersoner överfalls och rånas i hemmet är mycket ovanligt. Liknande överfall brukar kunnat härledas till någon form av kriminellt samband. Något sådant samband har inte utredarna hittat.
– Vanligtvis är det så, men vi har inte hittat nånting som tyder på att det finns några såna kopplingar, säger PG Persson.

Offren bor i ett exklusiv hus, är engagerade i företagsamhet och utanför villan står två exklusiva bilar parkerade. Vilket möjligen skulle kunnat ge rånarna intrycket av möjlighet att kunna tvinga till sig större värden genom rån.
– Vi förhör både målsägare och de gripna för att om möjligt kunna klara ut det här, säger PG Persson.
Under onsdagen genomfördes flera husrannsakningar hos de anhållna. Flera tillhygge är tagna i beslag liksom en bil som rånarna misstänks ha färdats i till brottsplatsen. En av de anhållna, en 33-årig falubo, frigavs på onsdagen.
– Han är fortfarande misstänkt för medhjälp till grovt rån, men jag ser inga skäl att hålla honom i häkte längre, säger PG Persson.

Den frigivne 33-åringen var i yngre dar aktivt kriminell och är flera gånger dömd för misshandel och hot. Han dömdes 2009 till skyddstillsyn med behandlingsplan mot missbruk och partnervåld för grov kvinnofridskränkning, motsvarande åtta månaders fängelse. han har dessutom ålagts besöksförbud mot kvinnofridsoffret. Han är under utredning för återfall i liknande brottslighet.
En 23-årig falubo dömdes i februari 2008 till två års fängelse för bland annat utpressning, försök till utpressning, övergrepp i rättssak, flera narkotikabrott och rattfylleri. Utpressningsbrotten riktades mot en kvinnlig bekant som anmält till polisen att han förvarade narkotika hemma. 23-åringen dömdes då tillsammans med en medlem i det kriminella nätverket x-team.

Den tredje falubon är dömt sex gånger, mestadels för narkotikabrott. han dömdes senast till skyddstillsyn med behandlingsplan för narkotikabrott både för innehav och som påverkad. Han påstod sig då gå i behandling mot sitt missbruk. 27-åringen igår i ett lokalt nätverk där många vänner är kriminella. han är exempelvis släkt med den 23-åringen som på onsdagen åtalades för grov våldtäkt mot en 84-årig kvinna.
Av de båda övriga är en 26-årig man från Gävle flera gånger dömd för misshandel och narkotikabrott men också för rån. Den femte anhållne är en 24-årig man med adress i Märsta. Han är i ett pågående ärende misstänkt för misshandel men också dömd för brott som rattfylleri och olovlig körning. Vad som fått den här samlingen personer att åka till villa i Källviken är oklart.
– Det är en av de omständigheter vi försöker utreda, säger PG Persson till DD.

GUBB JAN STIGSON