Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren vill ha fängelsestraff för Hont

Åklagaren överklagar tingsrättens dom för grov förskingring mot den tidigare rektorn i Nacka, Lars Hont, som även arbetat som näringslivschef i Falun i två och ett halvt år.

Annons

Hont fick villkorlig dom och sammanlagt 80 000 kronor i dagsböter, men åklagaren vill att han döms till fängelse.
Brottet ska ha bestått i att han tagit ut över närmare 700 000 kronor från skolans konton som han sedan satt in på sitt och sitt företags konto. Även Lars Hont överklagar tingsrättens dom.
”l egenskap av ombud och offentlig försvarare för Lars Hont yrkar jag att åtal och skadestånd skall ogillas”, skriver Honts försvarare Kerstin Korti i sin överklagan till Svea hovrätt.

Korti skriver också att hon vill ha anstånd till den 18 november med angivande av grunder och bevisuppgifter, på grund av hög arbetsbelastning.
”Med ändring av tingsrättens dom yrkar jag att påföljden bestäms till fängelse. Gärningen avser ett betydande belopp och Lars Hont har missbrukat sin ställning som rektor för en kommunal skola”, skriver kammaråklagaren Anita Kjellén i sin överklagan.
56-årige Lars Hont dömdes till villkorlig dom och 80 000 kronor i dagsböter och skadestånd på sammanlagt 667 694 kronor, jämte ränta på det belopp han förskingrat och dömdes för i Nacka tingsrätt.

Lars Hont var anställd som rektor för Samskolan i Saltsjöbaden från år 2003 till 2009. Därefter anställdes han som näringslivschef i Falu kommun i två och ett halvt år innan kommunen köpte ut honom 2011 med en årslön av 680 000 kronor. Med sociala avgifter kostade den uppsägningen cirka en miljon kronor.
Kommunledningen i Falun hävdar att de inte kände till förskingringen i Nacka kommun, utan uppsägningen berodde på andra orsaker. Som inte ska ha varit några ekonomiska oegentligheter från Honts sida.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se